8/5/14

Ο Υπουργός Άμυνας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Υπουργός Άμυνας έγινε δεκτός
από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

 
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, συνοδευόμενος από την Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας κα Φώφη Γεννηματά, και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Φαίδωνα Αναστασίου, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι,   με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Φωκαΐδης αφού έτυχε θερμής υποδοχής από τον κ. Παπούλια ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή, κύριε Πρόεδρε. Ξέρετε, είναι η πρώτη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργού Άμυνας και βεβαίως δεν έχει μόνο ουσιαστική σημασία αλλά και συμβολική, γιατί επιβεβαιώνει τους διαχρονικούς δεσμούς Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και την κοινή πορεία των δύο χωρών μας σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων. Προκλήσεων που επιβάλλουν βεβαίως προσαρμογή στα νέα δεδομένα, μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις και βεβαίως που συνεπάγονται δυστυχώς και δοκιμασίες και θυσίες από τον λαό και τους πολίτες.

Περάσαμε δύσκολα και εδώ και στην Κύπρο, εξακολουθούμε να περνούμε δύσκολα, όμως έχουμε υποχρέωση να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο μέλλον, να κλείσουμε τη σελίδα του παρελθόντος και να κτίσουμε με νέα εργαλεία ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τις νέες γενιές με όρους ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής.  

Οι Κυβερνήσεις έχουν πρώτιστη ευθύνη να ανοίξουν αυτόν τον δρόμο, αλλά πρέπει να πιστωθεί και στην ωριμότητα των πολιτών η δυνατότητά μας να βγούμε από την κρίση και να οδηγηθούμε σε μια νέα περίοδο ευημερίας και προοπτικής.

Όπως ξέρετε, είχαμε σήμερα τη δυνατότητα με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Άμυνας να κάνουμε μια ανασκόπηση σε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων.   Η Ελλάδα αποτελεί τον μόνιμο, τον σταθερό, τον ανιδιοτελή συμπαραστάτη της Κύπρου στον αγώνα που διεξάγει.   Έχουμε ολοκληρώσει ένα μνημόνιο συνεργασίας, ένα μνημόνιο χειρισμού κρίσεων μεταξύ Ελλάδας   και Κύπρου, που θα έχουμε την ευκαιρία - ελπίζω πολύ σύντομα στην Κύπρο -   να υπογραφεί.  Είχαμε βεβαίως τη δυνατότητα να ανασκοπήσουμε και πρόσφατες εξελίξεις. Έχει ξεκινήσει – όπως γνωρίζετε – μια νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.   Πάγια και σταθερή μας στάση και πολιτική βούληση είναι να επιδιώξουμε μια λύση που θα αίρει τα τετελεσμένα της κατοχής και θα αποκαθιστά την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής   Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα επανενώνει την πατρίδα μας.   Ήρθε ο καιρός πιστεύω να τερματιστεί ο παραλογισμός και ο αναχρονισμός της κατοχής εδάφους μιας χώρας που είναι μέλος της ΕΕ από μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση.

Η πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων και η προοπτική αξιοποίησής τους – όπως ξέρετε – στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου δημιουργεί νέα δεδομένα, ένα διεθνές ενδιαφέρον ισχυρών χωρών.   Εμάς η θέση μας βεβαίως είναι ότι όλες αυτές οι   εξελίξεις πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία και μοχλό για να υπάρξουν θετικές κινήσεις στο Κυπριακό.   Στην Τουρκία βεβαίως εναπόκειται να αδράξει την ευκαιρία και να παρουσιαστεί με προτάσεις που να συνάδουν με αυτά που κατά καιρούς εξαγγέλλει. Ως Κύπρος και βεβαίως ως Ελλάδα, εμείς παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι, κύριε Πρόεδρε, στην προαγωγή της ειρήνης και της ασφάλειας   στην περιοχή και αυτό το έχουμε επιβεβαιώσει και σήμερα.

Την ίδια ώρα βεβαίως, όσο αποφασισμένοι είμαστε για λύση άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως αυτά προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και όπως αναγνωρίζονται από όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ και την διεθνή κοινότητα ευρύτερα.

Τέλος, επιτρέψτε μου να σας διαβιβάσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Κυπριακής Κυβέρνησης και τα αδελφικά αισθήματα αγάπης και εκτίμησης του κυπριακού λαού για τη διαχρονική και ανιδιοτελή στήριξη που προσφέρετε στον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος.   Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή συνάντηση».

Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας ανέφερε: «Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Είναι πατριωτικό καθήκον όλων των Ελλήνων να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ελληνισμού. Είμαστε και οι δύο χώρες ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνισμού που έχει περάσει πολλά, όπως είπατε, αλλά που προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον, γιατί πολλά έχουν αλλάξει στο μεταξύ και πιστεύω ότι ίσως να φυσάει και ένας άλλος αέρας στην Άγκυρα και να καταλάβουν και εκείνοι ότι δεν μπορεί να πραγματώσουν τα οποιαδήποτε σχέδια για προσέγγιση της Ευρώπης ή για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αν δεν τηρήσουν όλα εκείνα τα οποία επιβάλλει η ΕΕ στα υποψήφια μέλη της να τηρήσουν.

Πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι γιατί η πολιτική της Κύπρου εμπλουτίζεται με νέο αίμα.   Και είστε εσείς ένας από εκείνους που εμπλουτίζουν την πολιτική της Κύπρου.   Και είναι καλό, γιατί η δικιά μου γενιά ό,τι είχε να δώσει το έδωσε και πρέπει οι νέοι άνθρωποι με περισσότερη δύναμη και περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον να ανοίξουν καινούργιους δρόμους ή να ακολουθήσουν αποτελεσματικότερα αυτούς τους δρόμους που με μεγάλο κόπο άνοιξε η δικιά μου γενιά.

Βέβαια, και εσείς τονίσατε και εμείς γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής για την Κύπρο. Και δεν ξέρω αν υπάρχει οξύτερη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη στρατιωτική κατοχή ενός μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν μάλιστα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι – όπως είπατε – μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Γι’ αυτήν την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δώσαμε τότε όλοι τη μάχη, και πρέπει να πω ότι και εγώ είμαι ένας από εκείνους, από τους πρωτεργάτες, μιας και ήμουν τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, για να πετύχουμε κάτι που άλλοι το νόμιζαν ακατόρθωτο.

Είπατε για το φυσικό αέριο. Και πράγματι υπάρχει ένα νέο δεδομένο πάρα πολύ σημαντικό, όταν σκεφθεί κανένας πόσο σημαντικό είναι το ενεργειακό για ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα ύστερα από τα τελευταία γεγονότα, και την κρίση στην Κριμαία και γενικότερα, αυτό που σκέφτονται μερικοί για τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία.

Ως προς τη στρατιωτική συνεργασία νομίζω ότι τα πράγματα δεν θα ήταν δύσκολα στο Υπουργείο το δικό μας, όχι μόνο να τα βρείτε αλλά να τα προωθήσετε και μάλιστα να υπάρξει μια ενισχυμένη συνεργασία σ’ αυτόν τον τομέα, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός αν ιστορικά σκεφθεί κανένας τι υπέστη ο κυπριακός ελληνισμός από μια αδυναμία που είχε η μητέρα πατρίδα να καλύψει αμυντικά την Κύπρο.   Νομίζω ότι δεν υπάρχει χρόνος για ιστορικά λάθη και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά», κατέληξε ο κ. Παπούλιας.

_____________