8/5/14

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε
με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας

 
Στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του κ. Αβραμόπουλου και πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Φωκαΐδη στην Αθήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργού Άμυνας.

Μετά το πέρας των συνομιλιών των αντιπροσωπειών και της κατ’ ιδίαν συνάντησης που ακολούθησε, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Είχα την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθώ σήμερα εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ομόλογό μου και φίλο Χριστόφορο Φωκαΐδη, νέο Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος σήμερα πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός Κύπρου. Με τη σημερινή του παρουσία εδώ, ο κ. Φωκαΐδης επιβεβαιώνει πάνω από όλα την κοινή μας βούληση ότι πρέπει να υπάρχει ένας διαρκής μηχανισμός διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στις δυο Κυβερνήσεις, για όλο το πλέγμα των θεμάτων, τόσο των διμερών όσο και των διεθνών.

Συζητήσαμε, κατ’ αρχάς, για το μεγάλο εθνικό μας θέμα αλλά και για τις εξελίξεις στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που μας περιβάλλει, καθώς και για τις σημερινές προκλήσεις ως προς την ασφάλεια και άμυνα, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε σχέση με το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία. Η Ελλάδα και η Κύπρος, ευρισκόμενες γεωγραφικά στο επίκεντρο των εξελίξεων λόγω της στρατηγικής τους θέσης της και της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν πράγματι να διαδραματίσουν ρόλο.
Ο κ. Φωκαΐδης από την πλευρά του, με ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για την πορεία των συνομιλιών ανάμεσα στις δυο κοινότητες, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, διεξάγονται με βάση το Κοινό Ανακοινωθέν της 11 ης Φεβρουαρίου. Πρόκειται – και πρέπει να το σημειώσουμε αυτό – για δύσκολες και πολύπλοκες συνομιλίες που ανέλαβε η κυπριακή ηγεσία να φέρει εις πέρας, κάτω από τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη. Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση πρέπει, όπως προβλέπει εξάλλου και το κοινό ανακοινωθέν, να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Το πολιτικό ζήτημα της Κύπρου ως ζήτημα εισβολής και κατοχής, ως ζήτημα μακροχρόνιας και οφθαλμοφανούς παράβασης του διεθνούς δικαίου, είναι ζήτημα διεθνούς χαρακτήρα και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Είναι μία απροκάλυπτη παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και αταλάντευτο στόχο της Ελλάδας. Η χώρα μας συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στις προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση η Κυπριακή Κυβέρνηση. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν την ευθύνη να διαπραγματευθούν τη λύση του Κυπριακού στη των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου, ως κυρίαρχου και ισότιμου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, όπως αυτή ορίζεται στις αποφάσεις, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που θα αποβεί προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, όλων των πολιτών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά και αποφασιστικά στη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει τη βούληση να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική λύση.

Επίσης, η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη. Αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναγνωρίζονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, με εξαίρεση βέβαια την Τουρκία. Βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό και στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα αυτό.

Σε όλα τα πρόσφατα ταξίδια μου σε σημαντικές χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, επανέλαβα την αταλάντευτη αυτή θέση της χώρας μας η οποία είναι παίκτης και πρωταγωνιστής στο θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη διμερή αμυντική μας συνεργασία, αυτή εξελίσσεται σε μία «μόνιμη, σταθερή και αναβαθμισμένη συνεργασία», όπως προβλέπεται στο Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είχαμε την ευκαιρία να αποφασίσουμε σήμερα με τον συνάδελφο μου Υπουργό, θα υπογραφεί. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αν αναλογισθεί κανείς τους γνωστούς ισχυρούς και διαχρονικούς, εθνικούς δεσμούς που μας συνδέουν στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά και εσάς αλλά και την αντιπροσωπεία που σας συνοδεύει για τις πολύ χρήσιμες, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα. Είμαι πεπεισμένος ότι η συνέχιση των τακτικών μας επαφών θα συμβάλει σημαντικά στην ακόμα καλύτερη αλληλοενημέρωση και εναρμόνιση των προσπαθειών μας προκειμένου η κοινή επιδίωξη να φέρει βέβαια και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα με την ευκαιρία, αφού σας ευχαριστήσω και πάλι για την επίσκεψη και σας ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα, να σας παρακαλέσω να μεταφέρετε ένα μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης προς τον κυπριακό ελληνισμό και μια διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα παραμένει ο βασικός στυλοβάτης της Κύπρου και εγγυητής της ασφάλειας, της ανεξαρτησίας και της εθνικής της κυριαρχίας».

Από την πλευρά του ο κ. Φωκαΐδης είπε: «Κατ’ αρχάς, να σας ευχαριστήσω φίλε Υπουργέ, για την πρόσκληση για τη σημερινή πραγματικά εγκάρδια και αδελφική συνάντηση. ‘Όπως έχετε ήδη υποδείξει, η σημερινή παρουσία μου εδώ στην πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργού Άμυνας, δεν έχει μόνο ουσιαστική σημασία αλλά και συμβολική, γιατί καταδεικνύει τους ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας – Κύπρου και επιβεβαιώνει την κοινή πορεία των δύο χωρών μας. Σε μια εποχή σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών και νέων μεγάλων προκλήσεων, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν βασικούς πυλώνες δημοκρατικής σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στη νοτιοανατολική γωνιά της Ευρώπης. Είχαμε σήμερα τη δυνατότητα για μια ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση κατά την οποία ανασκοπήσαμε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει ήδη αναφέρει ο φίλος Υπουργός, θα υπογράψουμε σύντομα Μνημόνιο Συνεργασίας, Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Γι’ αυτό τον λόγο απευθύνω   πρόσκληση στον φίλο Υπουργό να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο. Στενή και συνεχής, πρέπει να πω, παραμένει η συνεργασία μας και σε επίπεδο ΕΕ, και επιτρέψτε μου, κ. Υπουργέ, να συγχαρώ ξανά την Ελληνική Κυβέρνηση για το σημαντικό έργο της Ελληνικής Προεδρίας με πολύ επιτυχή αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Είχα τη δυνατότητα επίσης να ενημερώσω τον κ. Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την πρόσφατη έναρξη και της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων και βεβαίως να μεταφέρω ξανά την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης, της ελληνοκυπριακής πλευράς, να εργασθεί με ειλικρίνεια και καλή θέληση για έναν έντιμο συμβιβασμό που θα τερματίζει τον μεγαλύτερο πολιτικό, ιστορικό αναχρονισμό που εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα στην Ευρώπη με την κατοχή εδάφους μιας χώρας μέλους της ΕΕ από μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι στην τουρκική πλευρά που εναπόκειται, μέσα στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει, να   αδράξει την ευκαιρία και να παρουσιαστεί με εποικοδομητικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προτάσεις που να συνάδουν με τα όσα η ίδια διακηρύσσει και εξαγγέλλει.

Συζητήσαμε, επίσης, θέματα που αφορούν τις εξελίξεις σε σχέση με την ανακάλυψη και τις δυνατότητες αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι στρατηγικές συνεργασίες που διαμορφώνουμε   και υλοποιούμε με ισχυρές χώρες της περιοχής και με χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή δεν θωρακίζουν μόνο την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, υπηρετούν ταυτόχρονα και την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και προωθούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης και λειτουργούν εν τέλει ως καταλύτης για την προαγωγή της ειρήνης, της περιφερειακής συνεργασίας και της ανάπτυξης. Η προοπτική των υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία και ως μοχλός για επίλυση προβλημάτων προς όφελος όλων. Σε αυτό τουλάχιστον αποσκοπεί η δική μας πολιτική.

Θέλω, παράλληλα, να τονίσω ότι όσο αποφασισμένοι είμαστε να εργαστούμε για λύση, άλλο τόσο αποφασισμένοι είμαστε να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέσα στα πλαίσια που καθορίζει το διεθνές δίκαιο. Η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών αναγνωρίζεται άλλωστε, όπως είχε ήδη αναφερθεί και από τον φίλο Υπουργό, τόσο από τους εταίρους μας στην ΕΕ αλλά και ευρύτερα από τη διεθνή κοινότητα.

Τέλος, θα ήθελα για άλλη μια φορά, αγαπητέ φίλε Υπουργέ, να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς την Ελληνική Κυβέρνηση, τον αδελφό ελληνικό λαό, και βεβαίως εσάς προσωπικά για τη διαχρονική και ανιδιοτελή στήριξη που προσφέρετε στην Κύπρο. Για άλλη μια φορά ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας.