27/5/14

Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών διακοπής του καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας

Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών διακοπής
του καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας

 
Σε 348 αιτήματα πολιτών για συμμετοχή στα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος, που υποβλήθηκαν από τον Ιούνιο 2013 μέχρι σήμερα, ανταποκρίθηκαν οι κλινικές διακοπής του καπνίσματος που λειτουργούν από το Υπουργείο Υγείας. Οι Κλινικές, οι οποίες λειτουργούν από το 2003, έχουν πρόσφατα ενισχυθεί σημαντικά σε ανθρώπινο δυναμικό, μετά και την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης 30 νέων λειτουργών, ενώ πρόσθετα έχουν αναδιοργανωθεί και επεκταθεί σε όλες τις επαρχίες, στα πλαίσια του στόχου του Υπουργείου για άμεση προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση των πολιτών που επιλέγουν την απαλλαγή από τον εθισμό του καπνίσματος.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε για παρουσίαση της έναρξης της εκστρατείας με σύνθημα «Εφαρμογή της νομοθεσίας - Ασπίδα της Υγείας», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου.

Σε χαιρετισμό του στη διάσκεψη, ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής εξέφρασε υπερηφάνεια για το έργο και τα αποτελέσματα των Κλινικών, προσθέτοντας πως το Υπουργείο διασφάλισε την εισαγωγή των ενδιαφερομένων για θεραπεία στις Κλινικές χωρίς κάρτα νοσηλείας και χωρίς λίστες αναμονής, κατά τρόπο που οι ενδιαφερόμενοι να εισάγονται αμέσως στο Πρόγραμμα, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου, κατά το 2012 σημειώθηκαν 2.112 θάνατοι από καρδιαγγειακές ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, 394 θάνατοι από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζονται με το κάπνισμα και 932 θάνατοι από νεοπλάσματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο δράσεων που αποσκοπεί στην πρόληψη και τη μείωση της κατανάλωσης του καπνίσματος σε όλες τις ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, η οποία προχώρησε στην εκπόνηση Σχεδίου Δράσης. Το Σχέδιο Δράσης εδράζεται στην παρακολούθηση, στην προστασία, στην παροχή βοήθειας, στην ενημέρωση του πληθυσμού και στην απαγόρευση της έμμεσης προβολής των καπνικών προϊόντων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ενεργειών και δράσεων.

«Στόχος των δράσεων μας είναι η παροχή υποστήριξης και ενθάρρυνσης προς τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα όπως και η προώθηση ενός περιβάλλοντος ελεύθερου από καπνό, με τρόπο που να διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής στα παιδιά μας και σε εμάς τους ίδιους», είπε ο κ. Υπουργός.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια των εκδηλώσεων της φετινής εκστρατείας, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου και άλλους εθελοντικούς και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, διοργανώνει εκδήλωση στο Mall Λευκωσίας για δωρεάν σπειρομετρήσεις, μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα, τεστ χοληστερόλης και μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014, από τις 5 μ.μ. – 8 μ.μ. και αποτελεί μία συντονισμένη προσπάθεια με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.
 
Οι κλινικές διακοπής του καπνίσματος βρίσκονται σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει άμεσα και να ενημερωθεί στην τηλεφωνική γραμμή 22 605317.
_________________