19/5/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου



Στόχος παραμένει να αξιοποιήσουμε αυτό το διεθνές ενδιαφέρον έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και να επιτευχθεί επιτέλους η τελική λύση του προβλήματος, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.


Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτηθείς είπε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Η Κυβέρνηση χαιρετίζει το αμερικανικό ενδιαφέρον όπως και το ενδιαφέρον από άλλες φιλικές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και την ΕΕ.

Στόχος παραμένει να αξιοποιήσουμε αυτό το διεθνές ενδιαφέρον, έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και να επιτευχθεί επιτέλους η τελική λύση του προβλήματος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από πλευράς αντιπολίτευσης υπάρχει καχυποψία για το γεγονός ότι κάποιες εξελίξεις συμπίπτουν με την προεκλογική περίοδο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «δεν μπορεί να διανοηθώ ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος επισκέπτεται την Κύπρο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο επειδή υπάρχουν οι Ευρωεκλογές.

Αλίμονο αν πιστεύαμε ότι καθορίζουμε εμείς το πρόγραμμα του Αμερικανού Αντιπροέδρου και πότε θα επισκεφθεί μια χώρα. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι την ουσία της επίσκεψης και κατά πόσον όλοι μαζί μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την επίσκεψη και γενικότερα το ενδιαφέρον για να επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος επισκέπτεται την Κύπρο μετά από πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη. Έχει γίνει σχετική προεργασία τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Ουάσιγκτον. Ο Υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, είχε σχετικές επαφές σε σχέση με την επίσκεψη. Είμαστε στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας. Οι ανησυχίες που εκφράστηκαν ήταν μετά τις σχετικές δηλώσεις του κ. Έρογλου.

Εμείς έχουμε σχετικές διαβεβαιώσεις από την αμερικανική πλευρά και αναμένουμε ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές θα αποδειχθούν και στην πράξη. Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλασσόμαστε να αντιδράσουμε αναλόγως των εξελίξεων».

Ερωτηθείς για το γεύμα σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δική του πρωτοβουλία προσκάλεσε το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έναν σημαντικό πολιτικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, να γίνει μια ανασκόπηση των εξελίξεων και τίποτα περισσότερο».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος σκοπεύει να συναντηθεί και με άλλους ηγέτες της τουρκοκυπριακής κοινότητας είπε «ενδεχομένως να συναντηθεί», ενώ σε ερώτηση αν θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «στο πλαίσιο των συνομιλιών ο Πρόεδρος έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντήσει τον κ. Έρογλου και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συνάντηση».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τομέα αυτό. Ο κόσμος περνά μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πρέπει να εργαζόμαστε πολύ σκληρά στον τομέα αυτό και να λέμε όσο λιγότερα γίνεται. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, η Κυβέρνηση, τα κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς, ο επιχειρηματικός κόσμος και ο κυπριακός λαός έτσι ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις».

Ερωτηθείς για τις φήμες που κυκλοφορούν για τον Συνεργατισμό και για την Τράπεζα Κύπρου,   ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «όλες αυτές οι φήμες θα πρέπει να σταματήσουν. Δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε τον Συνεργατισμό από τις τράπεζες ή από την κυπριακή οικονομία. Όλοι εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο. Η προσπάθεια είναι κοινή και γι’ αυτό θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι φήμες και να εργαστούμε όλοι μαζί έτσι ώστε να πετύχουμε την ανάκαμψη της οικονομίας».

_____