27/5/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδης, στις Βρυξέλλες




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του αποψινού άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις, πριν από την έναρξη της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ):

 
«H Σύνοδος του ΕΛΚ προηγείται της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη: το πρώτο είναι οι πρόσφατες εκλογές και οι διαβουλεύσεις που ξεκινούν για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, το δεύτερο, η ουκρανική κρίση και οι συζητήσεις γύρω από το πώς χειριζόμαστε την όλη κατάσταση, ενόψει των νέων εξελίξεων».

Σε ερώτηση για τις θέσεις της Κύπρου επί των θεμάτων που θα συζητηθούν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε:

«Όσον αφορά το δεύτερο, μιλώ για την κρίση στην Ουκρανία, η θέση μας έχει ήδη εκφραστεί από τον Μάρτη, παραμένει σταθερή, και, αντίθετα, νομίζω, κερδίζει και έδαφος. Βεβαίως, εύχομαι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις ή ακόμη και οι σκέψεις για οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις. Εμείς και επ’ αυτού έχουμε τις δικές μας θέσεις, όπως και μια σειρά άλλων κρατών της ΕΕ. Όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν από το ΕΛΚ και εν συνεχεία, βεβαίως, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ανέφερε : «Όπως πάντα, και βεβαίως θα γίνει και αυτό».
____________