12/5/14

Το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου επιθυμεί να αναφερθεί στα πρόσφατα δημοσιεύματα

Το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου επιθυμεί να αναφερθεί στα πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ,

       .     Συνελήφθη αλλοδαπός προξενητής για εικονικούς γάμους – κατονόμασε κατά την ανάκριση του δύο δικηγόρους ως συνεργάτες του. ( Φιλελεύθερος 20 /2/14)
  • Ανθεί στην Κύπρο η βιομηχανία στημένων γάμων (Φιλελεύθερος 31/3/2014) και
  • Κύκλωμα δικηγόρων θησαυρίζει με παράνομους μετανάστες (Δήλωση Υπουργού Εσωτερικών,Φιλελεύθερος 10/4/2014)
και να δηλώσει τα ακόλουθα :

1ον Το φαινόμενο των εικονικών γάμων οι οποίοι συνάπτονται είτε για να νομιμοποιηθούν παράνομοι μετανάστες είτε για να αποκτήσουν υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ,  με όλα τα συνεπαγόμενα οικονομικά και άλλα οφέλη, ευρίσκεται σε έξαρση ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια.

2ον Το θέμα αυτό έχει επισημανθεί και επιβεβαιωθεί από διάφορους Κρατικούς Αξιωματούχους και παρ' όλα  αυτά, μέχρι σήμερα, πέραν από την επίσημη παραδοχή, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την καταστολή αυτής της δραστηριότητας που επηρεάζει τη δημογραφία του τόπου, την οικονομία και δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις για να γίνει η Κύπρος ξέφραγο αμπέλι επιτηδείων.

3ον Στις  υποθέσεις  αυτές  εμπλέκονται τα διάφορα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο αλλά και οι σωματέμποροι της ανθρώπινης δυστυχίας.
Επίσης στις δραστηριότητες αυτές εμπλέκονται , σύμφωνα με την παραδοχή του ιδίου του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου , και αρκετές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και γνωστά Δικηγορικά Γραφεία.
4ον  Οι διαπιστώσεις και επισημάνσεις του Υπουργού εσωτερικών είναι απόλυτα ορθές και ανταποκρίνονται πλήρως προς την πραγματικότητα.
Θεωρούμε όμως ότι η διαπίστωση του φαινομένου και η απλή αναφορά των καταστροφικών συνεπειών του δεν απαλλάσσει κανένα από τις ευθύνες του.
Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να μελετήσει σε βάθος την κατάσταση και να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.
5ον Τις ευθύνες της θα πρέπει επίσης να αναλάβει η Ένωση Δήμων Κύπρου και οι Δήμοι εκείνοι που έχουν αναγάγει την τέλεση εικονικών γάμων σε κύρια οικονομική τους δραστηριότητα ανεξάρτητα  από το εθνικό, δημογραφικό και κοινωνικό έγκλημα που επιτελούν.
6ον Το Ινστιτούτο Δημογραφικής και μεταναστευτικής Πολιτικής θα προβεί σύντομα σε ενδελεχή μελέτη του θέματος και θα υποβάλει σχετικές προτάσεις και εισηγήσεις προς τους σχετικούς Φορείς και Υπηρεσίες.