15/5/14

Ο Υπουργός Υγείας είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΔΥ


Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΔΥ, υπό τον κ. Γλαύκο Χατζηπέτρου, με σκοπό την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και των άλλων απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής.


«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με αρκετή λεπτομέρεια για όλες τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί, για όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια ούτως ώστε να έχουμε τη μερική και μετά την ολική εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και μετά όλων των άλλων μεταρρυθμίσεων», ανάφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Υπουργός.

Κρίνοντας ως πολύ σημαντικές τις συναντήσεις που το Υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα, ο κ. Πατσαλής πρόσθεσε πως μόνο με τη συμμετοχή των εταίρων μπορεί να στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια, σημειώνοντας πως η κοινωνική συναίνεση υπάρχει. «Σε αυτή την προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Ένα δύσκολο στόχο ο οποίος απαιτεί να κινηθούμε γρήγορα, αποφασιστικά και πάρα πολύ συναινετικά ούτος ώστε να έχουμε το Γενικό Σχέδιο Υγείας και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, με σκοπό όλοι οι Κύπριοι πολίτες να έχουν καθολική υγεία, να έχουν το δικαίωμα της επιλογής του ιατρού και των ιατρικών υπηρεσιών όπου αυτοί επιθυμούν, να είναι κοινωνικά δίκαιο και κοινωνικά βιώσιμο. Ως αποτέλεσμα της συνάντησης κρίνω ότι υπάρχει αυτή η κοινωνική συναίνεση και ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει πώς η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας θα επηρεάσει την ιατροφαρκευτική κάλυψη των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Πατσαλής ανέφερε πως μέριμνα του Υπουργείου Υγείας είναι όπως όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν το δικαίωμα στην υγεία και πως σκοπός δεν είναι η διασάλευση των εργασιακών σχέσεων των δημοσίων υπαλλήλων με το κράτος. «Σκοπός είναι οι μεταρρυθμίσεις να μετατρέψουν τα κρατικά νοσηλευτήρια σε πιο ευέλικτα ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα, να έχουν εκεί και όπου χρειάζεται τις επιστημονικές, τις διοικητικές και τις νομικές κατευθύνσεις και ένα τρόπο λειτουργίας που θα τους δίδει την ταχύτητα και τον τρόπο ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον Γενικού Σχεδίου Υγείας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε πως επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή συνεργασία σε ένα θέμα που αφορά στην υγεία. Διαχρονική θέση της ΠΑΣΥΔΥ είναι η προσφορά ενός σχεδίου υγείας που θα εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, προσθέτοντας πως απαιτείται συνεργασία για επίλυση των όποιων διαφορών ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατόν ένα σχέδιο υγείας με το οποίο όλοι θα είμαστε ικανοποιημένοι.