23/5/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το 35 ο Σεμινάριο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το 35 ο Σεμινάριο
των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε σήμερα την έναρξη του 35 ου Σεμιναρίου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.

Μιλώντας στο Σεμινάριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η διοργάνωση του Σεμιναρίου αποτελεί μεγάλη τιμή για την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή που εδραιώνει τη θέση της ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές».

Πρόσθεσε ότι στο Σεμινάριο συμμετέχουν «τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Patrick Hicky, οι εκπρόσωποι από τις 49 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές που συγκροτούν την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, του προγράμματος Olympic Solidarity της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και οι εκπρόσωποι των οργανωτικών επιτροπών των αγώνων που ακολουθούν μέχρι το 2015».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «ο Ολυμπισμός ως ιδέα και ως φιλοσοφική προσέγγιση συνίσταται κυρίως από αξίες και αρχές πολύ παλιές σε καταγωγή, αλλά εντελώς σύγχρονες στις καθημερινές ανάγκες της σημερινής κοινωνίας.

Η συμμετοχή, ο συναγωνισμός, η κατανόηση, η αποδοχή, η ανεκτικότητα, τα επιτεύγματα, η μη διάκριση στη μεταχείριση, η ομαδική εργασία, η αλληλεγγύη, το ευ αγωνίζεσθαι, είναι κάποια από τα ιδανικά που περιλαμβάνονται στην έννοια του Ολυμπισμού και, γενικότερα, του αθλητισμού. Είναι αποδεχτό από όλους πως ο στόχος στον αθλητισμό δεν είναι το αποτέλεσμα ενός αγώνα, αλλά η δημιουργία ενός καλύτερου ανθρώπου μέσω της άσκησης του νου και της ψυχής διά της σωματικής δραστηριότητας.

Ως απόγονοι αυτών που εμπνεύσθηκαν και καθιέρωσαν τον Ολυμπισμό και διέδωσαν ανά την Υφήλιο το Ολυμπιακό Πνεύμα, με το κλασσικό και διαχρονικό ‘ου το νικάν αλλά το εύ αγωνίζεσθαι’, θεωρούμε πως πάνω από τη νίκη πρέπει να είναι η συμμετοχή και η άθληση».

Πρόσθεσε ότι «στην τελευταία έκδοση του Ολυμπιακού Χάρτη, τον Ιούλιο του 2013, ορίζεται ότι ‘σκοπός του ολυμπιακού κινήματος είναι να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου’. Σε συνθήκες κατά τις οποίες η Κύπρος δοκιμάζεται από τη 40χρονη κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της από ξένα στρατεύματα εισβολής και στερείται του πολύτιμου αγαθού της ειρήνης, οι αρχές του Ολυμπιακού Κινήματος μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν. Συμμεριζόμαστε πλήρως τον σκοπό της οικοδόμησης ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου και μέσα, ακριβώς, από τις αρχές της ειρήνης, της συνεννόησης και της συνεργασίας, αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Τέλος, ανέφερε ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά πιστεύουμε ακράδαντα στις ευεργετικές, για τα έθνη, την κοινωνία και τους νέους, ιδιότητες του αθλητισμού. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, γενικότερα, ως υγιής και δημιουργική απασχόληση, μπορεί επιπλέον, να λειτουργήσει σαν όπλο και εργαλείο για την ανάπτυξη κοινωνικών και ψυχικών αντιστάσεων ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων, ενάντια στην εγκληματικότητα, στον ρατσισμό, στην αποξένωση και γενικότερα στην κρίση θεσμών, αξιών και σχέσεων που απασχολούν σήμερα την κοινωνία μας».
 
_____________