15/5/14

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στην 1η Επιστημονική Ημερίδα Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου

.
Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στην 1η Επιστημονική Ημερίδα Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου


Αγαπητέ πρόεδρε και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
κυρίες και κύριοι,
φίλες και φίλοι.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την τιμή να είμαι σήμερα εδώ για να χαιρετήσω την 1η Επιστημονική Ημερίδα του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου. Μια πολυθεματική ημερίδα, η διοργάνωση της οποίας αποτελεί αξιέπαινη δραστηριότητα του νοσοκομείου για περαιτέρω προσφορά στα ιατρικά δρώμενα της χώρας μας. Συγχαίρω όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγμάτωσή της και ευελπιστώ ότι η πρωτοβουλία αυτή θα καταστεί θεσμός στις ιατρικές δραστηριότητες της Κύπρου. Η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας είναι, άλλωστε, εξίσου σημαντική όσο και η προσφορά υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Η θεματολογία της ημερίδας η οποία θα απασχολήσει τις εργασίες της είναι πολυσχιδής. Καλύπτει εξειδικευμένα θέματα που αφορούν μεγάλο αριθμό βασικών ιατρικών ειδικοτήτων αλλά και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για πολιτικές υγείας που σήμερα, εν μέσω των προσπαθειών για υλοποίηση και εφαρμογή ενός ποιοτικού και καθολικού Γενικού Σχεδίου Υγείας, αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον. Μέριμνα μας πάντοτε, είναι η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, άξονας που αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου στο οποίο προΐσταμαι.

Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες ήταν ένας στόχος, μεταξύ των πρωταρχικών του, που έθεσε και το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο με την ίδρυσή του τον Νοέμβριο 1991 – ένας στόχος ο οποίος με ευχαρίστηση διαπιστώνω δεν δέχθηκε εκπτώσεις. Το Απολλώνειο προσφέρει σήμερα ιατρικές υπηρεσίες σε περίπου 25 διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες. Είμαι πεπεισμένος πως η συνεχής ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται από τον δημόσιο τομέα με αυτές του ιδιωτικού, μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο σύνολό τους προς τον Κύπριο πολίτη. Και αυτή, είναι μια μάχη στην οποία καθοριστικό ρόλο έχουν όλοι οι φορείς/παροχείς υγείας είτε οι υπηρεσίες αυτές αφορούν στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Κυρίες και κύριοι,

Παρά τον περιορισμό των διαθέσιμων πόρων στον τομέα της υγείας, απόλυτη προτεραιότητα μας είναι η εξασφάλιση και περαιτέρω διευκόλυνση της άνετης πρόσβασης του πολίτη σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες περίθαλψης. αυτός παραμένει ο γνώμονας της προσπάθειάς μας, διότι γνωρίζουμε, αναγνωρίζουμε και δεν παραγνωρίζουμε ότι πίσω από κάθε αριθμό και ενέργειά μας, υπάρχει ένας ασθενής ο οποίος βρίσκεται σε ανάγκη και του οποίου τον πόνο οφείλουμε να ανακουφίσουμε.

Την προτεραιότητα αυτή, μαζί με σειρά άλλων σοβαρών και σημαντικών προτεραιοτήτων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, είμαστε αποφασισμένοι να αγκαλιάσουμε και να υλοποιήσουμε μέσω της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ). Ένα Σχέδιο που αποτελεί ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό, κοινωνικό έργο για τους πολίτες του τόπου μας, για την υλοποίηση του οποίου εργαζόμαστε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με έντονο το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος.

Η εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας αποτελεί σοβαρή, μα αναγκαία πρόκληση για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα στον τομέα της υγείας. Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης, ακόμη και με περιορισμένους πόρους. Υπάρχει δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο, σταθερό και αξιόπιστο σύστημα υγείας με βελτίωση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων δομών και δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου του Υπουργείου Υγείας, των κρατικών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των υπόλοιπων συνδεδεμένων οργανισμών.

Κατ’ επέκταση, η εφαρμογή ενός επιτυχούς Γενικού Συστήματος Υγείας είναι ένα εξαιρετικά ουσιώδες θέμα και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί ως προς τις αποφάσεις μας. Το Υπουργείο Υγείας μελετά επισταμένα όλα τα ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση του Σχεδίου, με γνώμονα την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας που να είναι το πλέον ωφέλιμο για τον πολίτη.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο όραμα αυτό. Στο πλαίσιο στρατηγικού προγραμματισμού, το Υπουργείο Υγείας αξιοποιεί όλη την προεργασία των προηγούμενων ετών που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το Υπουργείο. Ο οδικός χάρτης που υποβλήθηκε στην Τρόικα αρχές Μαΐου βασίζεται στον αρχικό σχεδιασμό δράσεων και χρονοδιαγραμμάτων και περιλαμβάνει τους πυλώνες υλοποίησης του ΓεΣΥ και των πολλών απαραίτητων συνδεδεμένων μεταρρυθμίσεων. Βάσει του γενικού οδικού χάρτη που υποβλήθηκε, η υλοποίηση της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ θα γίνει την 1η Ιουλίου 2015 και η πλήρης εφαρμογή του συστήματος την 1η Ιουλίου 2016.

Η εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο, με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας η Κύπρος θα έχει σοβαρά θέσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να προσελκύσει νέες επενδύσεις και στον τομέα της ιατρικής, αναπτύσσοντας τον κλάδο του ιατρικού τουρισμού. Πιστεύω ακράδαντα πως αυτή τη στιγμή έχουμε μία μοναδική ευκαιρία ώστε η Κύπρος, στο άμεσο μέλλον, να αποτελέσει προορισμό για χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν λύση σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, εκμεταλλευόμενη το δίπολο τουρισμός-παροχή υγεία. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας μέσω των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που ένα ποιοτικό εθνικό σύστημα υγείας μπορεί να προσφέρει.

Πιστεύω στις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό στον τομέα της υγείας και αισιοδοξώ ότι με σκληρή δουλειά, η Κύπρος θα διαθέτει ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας, το οποίο θα αναδεικνύει τη χώρα μας ως διεθνώς καταξιωμένη χώρα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας. Με πίστη, σκληρή εργασία, υπευθυνότητα, διαφάνεια και συγκροτημένο σχέδιο μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Συγχαίρω ξανά όλους όσοι με ζήλο εργάστηκαν για τη διεξαγωγή της ημερίδας αυτής και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένω με ενδιαφέρον. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες το Υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια πάντοτε των δυνατοτήτων του, θα στέκεται δίπλα στον επιστημονικό κόσμο της χώρας στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

---------------------