25/5/14

Ο Υπουργός Άμυνας εκφώνησε τον επικήδειο λόγο του Κάρολου Αντωνάκη Κρίνη αγνοούμενου από το 1964



Ο Υπουργός Άμυνας εκφώνησε τον επικήδειο λόγο
 του Κάρολου Αντωνάκη Κρίνη αγνοούμενου από το 1964


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης παρέστη και εκφώνησε χθες, Σάββατο, 24 Μαϊου, εκ μέρους της Κυβέρνησης, τον επικήδειο λόγο του Κάρολου Αντωνάκη Κρίνη (Γερμανού), ο οποίος εξαφανίστηκε στις 18 Απριλίου του 1964, και έκτοτε αγνοείτο η τύχη του. Η κηδεία τελέστηκε χθες το πρωί στον ιερό ναό Κοσμά του Αιτωλού, στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού.

Σημειώνεται ότι ο Αντωνάκης Κρίνης είναι ο πρώτος αγνοούμενος της περιόδου 1963-64, τα λείψανα του οποίου ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Τα οστά του Αντωνάκη εντοπίστηκαν σε περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ – Μάντρες, στο πλαίσιο των εκταφών και αναγνωρίσεων οστών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Ο Αντωνάκης Κρίνη, γεννηθείς το 1946, διέμενε στη Λεμεσό κατά τη διάρκεια της ταραγμένης αυτής περιόδου.  

Ο Υπουργός Άμυνας στον επικήδειο λόγο του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Με χρονική καθυστέρηση 50 ολόκληρων χρόνων αποχαιρετούμε τον αιώνιο νέο Αντωνάκη Κρίνη. Έναν άνθρωπο της ζωής, ταπεινό αγωνιστή του καθημερινού μόχθου και της έντιμης βιοπάλης».

Πρόσθεσε ότι «η μνήμη του θα παραμείνει παρούσα, ανεξάντλητη κληρονομία, πηγή καρτερίας και δύναμης, να μας θυμίζει τις κακοτοπιές της ιστορικής μας πορείας και να ενδυναμώνει τη θέληση όλων μας για απελευθέρωση και επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες».

«Η τύχη εκατοντάδων από τους αγνοούμενους μας παραμένει ακόμη άγνωστη και ο παραλογισμός του μεγαλύτερου ιστορικού και πολιτικού αναχρονισμού στην Ευρώπη, με την κατοχή εδαφών ενός κράτους μέλους από ένα επίδοξο κράτος μέλος, εξακολουθεί να υφίσταται κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου και έννοιας σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Φωκαΐδης.

Τόνισε ότι «ο ενταφιασμός των οστών των ηρώων μας, με τις τιμές και τις παραδόσεις του λαού και της πολιτείας, αποτελούν την ελάχιστη δικαίωση και ικανοποίηση για τις οικογένειες».

Κλείνοντας ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την ύψιστη σημασία του έργου και των υπηρεσιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, συνεχίζει να προσφέρει τη μέγιστη στήριξη στις προσπάθειες που γίνονται. Η ανθρωπιστική πλευρά της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα και σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια».

------------------------