10/4/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης
με θέμα την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας

Δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου, του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη, του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη, του Δήμαρχου Λάρνακας και της Εκτελεστικής Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, με θέμα την ανάπτυξη λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν οι ανησυχίες των φορέων της Λάρνακας για το λιμάνι της πόλης και για τα διάφορα έργα ανάπτυξης.

Κληθείς να πει ποια έργα χρειάζεται να γίνουν στη Λάρνακα, έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχουν γίνει διάφορες σκέψεις για τα έργα» και πρόσθεσε ότι αυτό που απασχολεί τους φορείς της Λάρνακας είναι «να επισπευτούν κάποιες διαδικασίες, όπως η μετακίνηση του ΚΕΤΑΠ. Έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός να μεταφερθούν όλα αυτά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ο Πρόεδρος έχει δεσμευτεί να γίνει αυτή η μετακίνηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχει δοθεί παράταση στην κοινοπραξία Ζήνων μέχρι τις 15 Μαΐου για να γίνει μια ανάπτυξη του λιμανιού και των μαρίνων. Αυτήν τη στιγμή ισχύει η ενιαία ανάπτυξη. Εμείς προσδοκούμε, είμαστε θετικοί και έχουμε την πολιτική βούληση να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την κοινοπραξία, να βρεθεί ο επενδυτής για να γίνει η ενιαία ανάπτυξη που εξάλλου είναι και το όραμα των Λαρνακέων, ώστε να γίνει αυτό το μεγάλο έργο και να γίνει ανάπτυξη στη Λάρνακα».

Ερωτηθείς για το κόστος αυτής της ανάπτυξης είπε ότι «το κόστος ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια. Το έργο χωρίζεται σε διάφορες φάσεις, μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια. Η πρώτη φάση είναι γύρω στα 100 εκ. ευρώ, υπάρχει δεύτερη και τρίτη φάση. Είναι μια συμφωνία, η οποία με βάση την επιβατική κίνηση προβλέπει να γίνονται κάποια έργα, οπότε μπορεί να γίνουν κάποια έργα της πρώτης φάσης, κάποια έργα της δεύτερης και κάποια της τρίτης.

Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά ως Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων είμαστε θετικοί να γίνει αυτό το έργο, να γίνει η ανάπτυξη στη Λάρνακα, για αυτό εξάλλου έχουμε δώσει και αυτές τις παρατάσεις».

Ερωτηθείς είπε ότι «καμιά από τις ενέργειες που κάνουμε δεν εμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο τη νέα ενιαία ανάπτυξη της Λάρνακας. Οποιεσδήποτε διευκολύνσεις έχουν δοθεί στις εταιρείες που κάνουν τις έρευνες είναι για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο χρόνων και είναι σε χώρους που δεν εμποδίζουν με κανένα τρόπο την ανάπτυξη της Λάρνακας.

Εμείς ως Κυβέρνηση όταν δίνουμε κάποιες παρατάσεις το εννοούμε δεν τις δίδουμε απλώς για να τις δώσουμε. Διαβεβαιώνω ότι αυτή είναι η δική μας βούληση και η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στους Λαρνακείς, ότι δηλαδή, αυτές οι διευκολύνσεις που έχουν δοθεί δεν εμποδίζουν με κανένα τρόπο την ενιαία ανάπτυξη».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, ο κ. Υπουργός είπε ότι «εμείς δεν μιλούμε για εναλλακτικά πλάνα. Αυτήν τη στιγμή, η πολιτική μας βούληση και όλη μας η προσπάθεια είναι για να γίνει η ενιαία ανάπτυξη της Λάρνακας».
________________