3/4/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στα εγκαίνια μαθητικής έκθεσης εικαστικών δημιουργιών





Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου
στα εγκαίνια μαθητικής έκθεσης εικαστικών δημιουργιών

         
Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες,
Κυρίες και κύριοι,
 
Με μεγάλη χαρά η Βουλή των Αντιπροσώπων φιλοξενεί σήμερα και για λίγες ημέρες στους χώρους της τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών του Λυκείου Εθνομάρτυρα Κυπριανού.
 
Είναι πανθομολογουμένως αποδεκτό πως το σχολείο δεν προάγει μόνο τη γνώση, αλλά δίνει ταυτόχρονα και διεξόδους στους προβληματισμούς και στις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων.  Ενταγμένο σε αυτά τα πλαίσια, το μάθημα της τέχνης στο σχολείο, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως δευτερεύον μάθημα και συχνά δύσκολα αποτελεί επιλογή του μαθητή, δεν μπορεί παρά να θεωρείται αναγκαίος όρος της εκπαίδευσης. Αποτελεί ένα πεδίο ανάπτυξης της σκέψης, της κρίσης, της φαντασίας, της δημιουργικότητας και εν τέλει της αυτοπραγμάτωσης. Υπό αυτή την έννοια λειτουργεί ενισχυτικά στην κοινωνικοποίηση των νέων, καθώς και στη δημιουργία θετικής αυτοεικόνας, αυξάνοντας την αυτοεκτίμησή τους, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ψυχική και πνευματική τους υγεία και κατ’ επέκταση για την επιτυχία και την ευτυχία τους.
 
Μέσα από την τέχνη, ως γνωστόν, υπηρετείται επίσης η γενική ανάγκη του ανθρώπου για αισθητική αναδόμηση του κόσμου, αναδόμηση που αποκαθιστά μια άλλη τάξη πραγμάτων, τάξη ηθική, της δικαιοσύνης, της αγάπης και της αλήθειας. Χωρίς τη νοηματοδότηση αυτή του κόσμου, της σκληρής συχνά πραγματικότητας που μας περιβάλλει, η ανθρώπινη ζωή φαντάζει κενή ουσίας και περιεχομένου, ανόητη και μάταιη.
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, η ενασχόληση με τις τέχνες αναδεικνύει εξάλλου λανθάνουσες πολλές φορές δυνατότητες και αρετές των παιδιών, προσφέροντάς τους νέους ορίζοντες και ευκαιρίες αξιοποίησης ιδιαίτερων δεξιοτήτων. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που όχι λίγες φορές ανακαλύπτονται, στο πλαίσιο του μαθήματος αυτού, ταλέντα που στη συνέχεια διαπρέπουν στον τομέα της τέχνης, αφήνοντας έργο ανεκτίμητης αξίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα ίσως να αποτελούν - και το ευχόμαστε - οι μαθητές του Λυκείου Εθνομάρτυρα Κυπριανού που εκθέτουν σήμερα με αξιώσεις εικαστικές δημιουργίες τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Καλώντας σας να περιδιαβάσουμε μαζί την έκθεση, θέλω να συγχαρώ θερμά τόσο τους καθηγητές του σχολείου όσο και τους ίδιους τους μαθητές για το έργο που επιτελούν και να ευχηθώ κάθε πρόοδο και επιτυχία.
 
---------------------