3/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας σε Εργαστήρι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας



Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας
σε Εργαστήρι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας


Ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στο 1ο Εργαστήρι Κλινικών Κατευθυντήριων οδηγιών, Κλινικών Διαδρομών και Πρωτοκόλλων Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στον χαιρετισμό του ο κ. Πατσαλής είπε:

«Στα πλαίσια της εφαρμογής του Μνημονίου αλλά και της μεταρρύθμισης του Συστήματος Υγείας, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έχουν συστήσει ομάδα ετοιμασίας, εφαρμογής και παρακολούθησης Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών και Κλινικών Διαδρομών.

Η εισαγωγή κατευθυντήριων οδηγιών και ο κλινικός τους έλεγχος αποτελούν ένα σύγχρονο και πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας καθώς και της μείωσης του κόστους. Για την επιτυχημένη όμως εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών είναι απαραίτητη η διαδραστική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. H διοργάνωση εκπαιδευτικού εργαστηρίου αποτελεί αναμφίβολα μια αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Το σημερινό εργαστήριο εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας για ευρεία εισαγωγή Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών και Κλινικών Διαδρομών στα νοσοκομεία της Κύπρου. Η εισαγωγή Κατευθυντήριων Οδηγιών αποτελεί μια από τις κύριες στρατηγικές προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, στα πλαίσια των δραστικών αλλαγών που αναμένονται να γίνουν.

Αναντίλεκτα, τα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένουν βασικοί πυλώνες στο σύστημα υγείας της Κύπρου, ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου η γενικότερη οικονομική περισυλλογή πλήττει και το σύστημα υγείας με όλα τα συνεπακόλουθα προβλήματα.   
Υπό αυτά τα δεδομένα και με την επικείμενη εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την ανάγκη για οργανωτικές αλλαγές και εξορθολογισμό των δημόσιων νοσοκομείων ώστε να είναι ευέλικτα και να μπορούν να ανταποκρίνονται στις νέες προοπτικές.

Βασική προϋπόθεση για αλλαγή είναι όλοι μας να έχουμε μια κοινή αντίληψη των βασικών αξιών και σκοπών που διέπουν την υγεία. Η αλλαγή προϋποθέτει διάθεση για ποιοτική εργασία σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας, καθώς και καλλιέργεια κλίματος επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των επαγγελματιών υγείας. Προϋποθέτει επίσης, την αλλαγή νοοτροπίας, τη συλλογική προσπάθεια και συμμετοχή όλων μας. Κατά συνέπεια, ο ρόλος σας στη προσπάθεια αυτή είναι καθοριστικής σημασίας.

Οι τοπικές ομάδες σε κάθε νοσοκομείο αποτελούν ένα από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην αποτελεσματική εφαρμογή, αλλά και τη στενή παρακολούθηση της πορείας εισαγωγής των κατευθυντήριων οδηγιών και κλινικών διαδρομών. Προσβλέπουμε στην ενεργό συμμετοχή και στήριξή σας για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα εσάς για την παρουσία σας σήμερα στο εκπαιδευτικό εργαστήριο αλλά και την οργανωτική επιτροπή του εργαστηρίου για τη διοργάνωσή του.

Εύχομαι ένα παραγωγικό και επιτυχημένο εκπαιδευτικό εργαστήριο».

------------------