3/4/14

Απόσυρση ύποπτης βότκας από της κυπριακή αγορά


 
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εκδόθηκε στις 30/12/2013, που αφορούσε τη διακίνηση βότκας με την εμπορική επωνυμία « MPERIA », με την οποία συμβουλεύονταν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εμπορευόμενοι να αποφύγουν τη χρήση της, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να πληροφορήσει το καταναλωτικό κοινό
ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας μέσα στα πλαίσια της συνέχισης της διερεύνησης, προέβηκαν σε δειγματοληψία του εν λόγω αλκοολούχου ποτού το οποίο έφερε σήμανση με τις πιο κάτω ενδείξεις:
 
Είδος: Βότκα
Εμπορική Επωνυμία: MPERIA
Συσκευασία: Γυάλινο μπουκάλι του 1 L
Εμφιαλωτής : C.P. & Sons Ltd
 
Το δείγμα στάλθηκε στα διαπιστευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους και μετά από εργαστηριακές εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι τα ισοτοπικά χαρακτηριστικά του δεν συνάδουν με αυτά της αυθεντικής Βότκας από Αγγλία, συνεπώς θεωρείται ως μη αυθεντικό προϊόν.
 
Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις αγγλικές αρμόδιες Αρχές οι οποίες πληροφόρησαν τις Υγειονομικές Υπηρεσίες ότι οι πληροφορίες που αναφέρονται στη σήμανση είναι μη αληθείς.
 
Με βάση τα πιο πάνω, οι έρευνες εντατικοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί η κυκλοφορία στην αγορά των δύο πιο κάτω παρόμοιων αλκοολούχων ποτών, για τα οποία υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι είναι και αυτά μη αυθεντικά και άγνωστης προέλευσης.
 
Είδος: Βότκα
Εμπορική Επωνυμία: Imperial
Συσκευασία: Γυάλινο μπουκάλι του 1 L
Εμφιαλωτής : A.G. & Sons Ltd
Είδος: Βότκα
Εμπορική Επωνυμία: Imperial
Συσκευασία: Γυάλινο μπουκάλι του 1L
Εμφιαλωτής : A.G. & Sons Ltd
 
Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί με σκοπό τη διαπίστωσή της προέλευσης των συγκεκριμένων αλκοολούχων ποτών, αυτό δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατό, λόγω κυρίως της άρνησης του προμηθευτή να συνεργαστεί με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και ως εκ τούτου ενημερώθηκε τόσο η Αστυνομία όσο και το Τμήμα Τελωνείων για παροχή βοήθειας στην εξιχνίαση της όλης υπόθεσης.
 
Με βάση τα πιο πάνω, καλούνται οι εμπορευόμενοι που έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα ποτά με σκοπό την εμπορία τους, όπως τα αποσύρουν από την αγορά και οι καταναλωτές που τα έχουν στην κατοχή τους, να μην τα καταναλώσουν. Καλούνται επίσης όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε αφορά την εν λόγω περίπτωση όπως επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών ή τα Κεντρικά Γραφεία (τηλ. 22605554).
 
Σημειώνεται ότι η πιο πάνω ανακοίνωση εκδίδεται για καθαρά προληπτικούς λόγους και ότι η έρευνα συνεχίζεται μέχρι να διερευνηθεί πλήρως η όλη υπόθεση.