10/4/14

Γραπτή δήλωση κας Άντρης Αναστασιάδη

Με αφορμή την απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», σχετικά με την ιδιωτική πράξη αγοράς ενός οικοπέδου που εφάπτεται της κατοικίας μου στη Λεμεσό από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και προς πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας ζήτησα επίσημη εκτίμηση από το Τμήμα Κτηματολογίου.



Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, στον υπολογισμό της αξίας του οικοπέδου χρησιμοποιήθηκε η Συγκριτική Μέθοδος Εκτίμησης η οποία στηρίζεται σε ανάλογες πωλήσεις 15 άλλων οικοπέδων στην ίδια περιοχή, κατά την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2013. Η αναλογούσα τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο ανήρχετο κατά μέσον όρο σε 285 ευρώ. Ως εκ τούτου η τιμή αγοράς του οικοπέδου συνάδει πλήρως με τις ανάλογες πωλήσεις των τελευταίων μηνών.


Αν υπολογιστεί η έκταση γης των 2 οικοπέδων που αγόρασα, συνολικού εμβαδού 1739τ.μ., η υπολογιζόμενη αξία από το Κτηματολόγιο δεν υπερβαίνει τις 495.615 ευρώ.


Κατά τη διαπραγμάτευση που έγινε από εμένα προσωπικά, συμφωνήθηκε η τελική τιμή των 500.000 ευρώ, ενσωματωμένων και των τόκων για το υπόλοιπο του ποσού που θα εξοφληθεί με μηνιαίες δόσεις. Να σημειωθεί ότι με βάση τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου Λεμεσού η αξία του εν λόγω ακινήτου κυμαίνεται μεταξύ 470.000 και 522.000 ευρώ. Η σχετική έκθεση δίδεται στη δημοσιότητα.


Ως εκ τούτου από τους πίνακες που επισυνάπτονται θέλω να ελπίζω πως τα όποια πολιτικού περιεχομένου σχόλια οφείλονται σε άγνοια γεγονότων και όχι σε πρόθεση πολιτικής εκμετάλλευσης.