9/4/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση τιμής για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Πύλη Αμμοχώστου


Με τον οφειλόμενο και επιβαλλόμενο σεβασμό προς τον Σταυραετό του Μαχαιρά, ανταποκρίθηκα στην τιμητική πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετήσω την εξαιρετική αυτή εκδήλωση για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, έναν ήρωα όχι μόνον του Ελληνισμού αλλά και των παγκόσμιων απελευθερωτικών κινημάτων.

 
Θέλω να συγχαρώ τον αγαπητό Ανδρέα Καουρή για την οργάνωση της εκδήλωσης και για την παρουσίαση απόψε του δίτομου βιβλίου του, «Γρηγόρης Αυξεντίου». Συγχωριανός του ήρωα, ο Ανδρέας Καουρής, από τη σκλαβωμένη σήμερα Λύση, μέσα από τις σελίδες του έργου του επιτυγχάνει να αναδείξει  την ανεπανάληπτη μορφή του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ σε όλο της το μεγαλείο.
 
Θέλω να εκφράσω, επίσης, τον μεγάλο σεβασμό και την εκτίμησή μου προς τους συγγενείς του ήρωα, αλλά και προς όλους εσάς, που με την παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση τονίζετε την υψηλή υποχρέωσή μας να τιμούμε τους ήρωες μας αλλά και να αντλούμε δύναμη και διδάγματα από τον αγώνα και τη θυσία τους.
 
Τέτοιες πρωτοβουλίες συντηρούν ζωντανή τη μνήμη των ηρώων και αγωνιστών που προσέφεραν σε αυτό τον τόπο και μας διδάσκουν το χρέος μας. Βέβαια, έχουμε υποχρέωση να τους τιμούμε όχι μόνο με επίκαιρες εκδηλώσεις, αλλά με μια καθημερινή στάση ζωής που θα αποδεικνύει στην πράξη πως δεν αλλοτριωθήκαμε από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
 
Από δικής μου πλευράς δεν θα πω πολλά για τον Σταυραετό του Μαχαιρά, για τον οποίο θα μιλήσει στη συνέχεια και εκτενώς, ο φίλτατος και συναγωνιστής του ήρωα, Νίκος Κόσιης. Θα τονίσω μόνο ότι ο Γρηγόρης Αυξεντίου ανήκει στους λίγους εκείνους Έλληνες, που με το ζωντανό παράδειγμά τους άφησαν ανεξίτηλη τη  σφραγίδα τους στην ηρωική διαδρομή του ελληνικού έθνους αλλά και προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό, για την επαναστατική δράση του ήρωα.
 
Η Ιστορία δεν μας συνήθισε σε τέτοιες μορφές. Με εξαιρετική φειδώ τις χάρισε στο έθνος μας. Μας έδωσε, ασφαλώς, ήρωες και πολέμαρχους πολλούς. Ήρωες που προσδοκούσαν, ή τουλάχιστον είχαν την πιθανότητα της νίκης. Εκείνοι που ήξεραν ότι ο θάνατος τους δεν ήταν πιθανότητα, αλλά βεβαιότητα, και όμως επέμεναν για αξίες και αξιοπρέπεια, είναι εκ των πραγμάτων λίγοι. Κορυφαίοι, ο Λεωνίδας των Θερμοπυλών, ο Παλαιολόγος του Βυζαντίου, ο Αυξεντίου του Μαχαιρά. Μπροστά τους δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς και να βιώσεις το μεγαλείο τους.
 
Σήμερα οφείλουμε να υποσχεθούμε στον Γρηγόρη Αυξεντίου και σε όλους όσους μας ατενίζουν από το πάνθεον των ηρώων, ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους. Ότι θα μείνουμε μακριά από τα διχαστικά πάθη και ότι θα εργαστούμε για εθνική συναντίληψη, συναίνεση και συνεννόηση για τη σωτηρία της πατρίδας μας.
 
Αυτό πρέπει να είναι το μεγάλο ιστορικό δίδαγμα από τη μεγαλειώδη θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά. Αυτή είναι και η μεγάλη δική μας ευθύνη σήμερα. 
 
Με αυτά τα λίγα, και απευθύνοντας τον εγκάρδιο χαιρετισμό προς όλους, συγχαίρω και πάλι τον αγαπητό Ανδρέα Καουρή και εύχομαι σύντομα να μνημονεύουμε τον Γρηγόρη Αυξεντίου στη γενέτειρά του Λύση.