23/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη, στη Εκδήλωση «στα Μονοπάτια της Παράδοσης» της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.
Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη,
στη Εκδήλωση «στα Μονοπάτια της Παράδοσης»
της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος
(Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014, ώρα 07:00 μ.μ., Κλειστή Αίθουσα Αθλοπαιδιών Γυμνασίου Λευκάρων)


«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον» είχε πει κάποτε ο Έλληνας νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.

Κυρίες και κύριοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω απόψε χαιρετισμό σε αυτό το συναπάντημα πολιτισμού και ψυχαγωγίας που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος και το κατηχητικό σχολείο «Τίμιος Σταυρός Πάνω Λευκάρων», στη μνήμη του αείμνηστου Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου, του ανθρώπου που με το ήθος, τον χαρακτήρα και τον αγνό του πατριωτισμό, άφησε ανεξίτηλο το λαμπερό αποτύπωμά του στην πολιτική ζωή του τόπου.

Κοινωνικές συναθροίσεις όπως η σημερινή, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα της συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλεται από την Εκκλησία της Κύπρου, τους κοινωνικούς φορείς και τα οργανωμένα πολιτιστικά σύνολα, για ανάδειξη του ελληνοχριστιανικού στοιχείου και της ιδιαίτερης πατροπαράδοτης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δίνουν την ευκαιρία στους ντόπιους, αλλά και στους επισκέπτες να ψυχαγωγηθούν και να περάσουν ευχάριστες στιγμές, μακριά από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει.

Σε μια περίοδο κατά την οποία επικρατεί μια έντονη τάση παγκοσμιοποίησης, καλούμαστε να αναδείξουμε και να διασφαλίσουμε τη λαϊκή μας παράδοση. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη δική μας ταυτότητα, τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά. Αυτή την εποχή που όλα αλλάζουν, οι ρίζες του πολιτισμού μας αποτελούν το βασικότερο στοιχείο της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας. Επιστρέφουμε στο παρελθόν και στις ρίζες μας, όχι γιατί βρισκόμαστε σε αντίθεση με το μέλλον, αλλά για να αντλήσουμε από την κιβωτό των αξιών και να πορευθούμε σε αυτό με σταθερά βήματα.

Ειδικότερα στις μέρες μας, που η οικονομική συγκυρία απειλεί να διαβρώσει τόσο τους κοινωνικούς συνεκτικούς δεσμούς, όσο και τους δεσμούς μας με την ιστορία και την παράδοση, η διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων αποτελεί υποχρέωση και επιβαλλόμενη ανάγκη.

Μέσα από το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που θα απολαύσουμε απόψε, θα αναβιώσουν στοιχεία από τον θησαυρό της παράδοσης του λαού μας, που με ευλάβεια παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές και που με τιμή θα παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας.

Παράδοση είναι τα ήθη, τα έθιμα, οι χοροί, οι σκοποί και τα δίστιχα που μας συντροφεύουν σε κάθε χαρά και λύπη, οι ενδυμασίες, τα κεντήματα, το νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού, τα κάλαντα, τα παιχνίδια του Πάσχα και όλα όσα αποτελούν μέρος της ζωής του τόπου μας.

Η παράδοση είναι αναμφισβήτητα η κληρονομιά του παρελθόντος. Είναι η κληρονομιά της μάνας, του πατέρα, του παππού που περνώντας χέρι - χέρι από τόσες γενεές φτάνει στο τέλος στα δικά μας χέρια. Γι’ αυτό κι ο σεβασμός μας προς την παράδοση είναι μεγάλος και βγαίνει από τα βάθη της ψυχής μας.

Σαφώς, η παράδοση ενός τόπου μπορεί να προσδιορίσει την έκταση και την ποιότητα του πολιτισμού, όπως επίσης ολόκληρη την ιστορική του διαδρομή. Η κυπριακή Λαϊκή Παράδοση και η κυπριακή Λαϊκή Τέχνη, έχουν να μας φανερώσουν πολλά, αφού παρά το γεγονός ότι δοκιμάστηκαν από τους διάφορους κατακτητές, έφτασαν ως τις μέρες μας σπουδαίες και ακέραιες, επιτυγχάνονταν μια πολιτισμική νίκη ενάντια στο στοιχείο της αλλοτρίωσης.
Κυρίες και κύριοι,

Ο πολιτισμός μας αφορά όλους, γιατί πηγάζει μέσα από την ανάγκη έκφρασης της κοινωνίας, την οποία και αναβαθμίζει. Η κυπριακή Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις οι οποίες αναδεικνύουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα της Κύπρου μας. Εκδηλώσεις που γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, προσδίδοντας ουσία στην ιστορική μας ταυτότητα.
Η αρμονική επανασύνδεση μας με την ιστορία και τον πολιτισμό, ενδυναμώνει τη θέλησή μας, ώστε με σίγουρα και αποτελεσματικά βήματα να βαδίσουμε προς το ελπιδοφόρο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας.

Οι όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται στην παρούσα οικονομική συγκυρία, μπορούν να ξεπεραστούν με αρμονική συνεργασία και συλλογικότητα. Στοιχεία τα οποία σε συνδυασμό με την σύμπνοια και την κοινωνική αλληλεγγύη που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε μας ενέργεια, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη του στόχου μας για ένα καλύτερο αύριο.

Θέλω σε αυτό το σημείο να σας εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχές με την ευκαιρία της Ανάστασης του Ιησού Χριστού και να ευχαριστήσω την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος, το Κατηχητικό Σχολείο Τίμιος Σταυρός Πάνω Λευκάρων, τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, καθώς επίσης και όλους όσοι συνέδραμαν με οποιοδήποτε τρόπο στην διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης.

Εύχομαι σε όλους να περάσετε μια ευχάριστη βραδιά σ’ αυτή την ξεχωριστή περιδιάβαση στα Μονοπάτια της Παράδοσής μας.
Σας ευχαριστώ.