9/4/14

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου


Το Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποίησε σήμερα, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, την πρώτη του συνεδρία μετά τον διορισμό του νέου Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη.


Κατά την έναρξη της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον νέο Υπουργό Άμυνας στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί πλήρως στα νέα του καθήκοντα.

Από την πλευρά του ο κ. Φωκαΐδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό του στο αξίωμα του Υπουργού Άμυνας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει μια αγαστή συνεργασία με όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην καινοτομία που εντάσσεται από σήμερα στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο όγκος της ατζέντας και άλλα έγγραφα θα είναι πλέον μηχανογραφημένα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η νέα τακτική εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών, κάτι που αποτελεί και προεκλογική του δέσμευση.

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε την παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος σε συνταξιούχους για το 2014, το ύψος του οποίου, όπως και τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν, θα είναι τα ίδια με αυτά που ίσχυαν το 2013, δηλαδή το ύψος του επιδόματος θα ανέρχεται στα €190, ενώ το εισοδηματικό κριτήριο για μονήρες νοικοκυριό δεν θα ξεπερνά τα €6.500. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τον Προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το έτος 2014.

Ο Προϋπολογισμός προβλέπει:

Έσοδα συνολικού ύψους €132.339, τα οποία συμπληρώνουν το εκτιμούμενο για το 2013 πλεόνασμα των €278.081.  Τα έσοδα θα προέλθουν από πάγια ετήσια εισφορά.

Έξοδα ύψους €410.420, τα οποία αναλύονται ως εξής:

-       Διαχειριστικά έξοδα ύψους €405.420, από τα οποία   €191.920 αφορούν αποδοχές προσωπικού και αντιμισθίες, περιλαμβανομένων και των εισφορών στα δημόσια ταμεία.
-                  Άλλες τακτικές δαπάνες €167.500.
-                  Αναπτυξιακές δαπάνες €46.000.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το νέο Σχέδιο Αγροτικής Πολιτικής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για το 2014.

Οι στόχοι του νέου Σχεδίου είναι η ουσιαστική αναβάθμιση, αναδιάταξη, εκσυγχρονισμός και βελτίωση της παραγωγικότητας, βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για να μπορούν να αντεπεξέρχονται επιτυχώς τον διεθνή ανταγωνισμό σε περιβάλλον πλήρους ελευθεροποίησης του εμπορίου  και με σεβασμό στην αειφορία των φυσικών πόρων. 

Επιπρόσθετα, επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση της απασχόλησης σημαντικού μέρους του γεωργικού δυναμικού σε παραγεωργικά επαγγέλματα και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο (με δράσεις όπως ο αγροτουρισμός,  οι αγροβιοτεχνίες, τα αγροεργαστήρια επισκευής/κατασκευής γεωργικού εξοπλισμού, κλπ.), ως επίσης ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης υποδομής για αναβάθμιση της ντόπιας παραγωγής μέσω μεταποίησης μικρής κλίμακας, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της πρωτογενούς παραγωγής (αγροτικές βιοτεχνίες μεταποίησης).

Η κυριότερη τροποποίηση που επιφέρουν οι νέοι Κανονισμοί στο νέο Σχέδιο σε σχέση με το παλιό Σχέδιο είναι ότι στους δικαιούχους του νέου Σχεδίου περιλαμβάνονται μόνο τρεις κατηγορίες:

  1. Τα φυσικά πρόσωπα  που ήταν εγγεγραμμένα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως γεωργοί πριν τις 31/12/2011.
  2. Οι νέοι γεωργοί που εγκρίθηκαν ή θα εγκριθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
  3. Τα νομικά πρόσωπα των οποίων οι μέτοχοι είναι εγγεγραμμένοι πριν τις 31/12/2011 στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως γεωργοί.

Επιπρόσθετα, στο νέο Σχέδιο έχουν συμπεριληφθεί αρκετές διευκρινίσεις που προέκυψαν μετά από επισημάνσεις της Γενικής Ελέγκτριας και αφορούν τη διαδικασία εφαρμογής του Σχεδίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τη νέα Διοικούσα Επιτροπή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, για περίοδο τριών ετών, από την 1 η Απριλίου 2014 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2017, ή μέχρι την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου, σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιηθεί πριν την 31 η Μαρτίου  2017.

Η σύνθεση της Επιτροπής έχει ως ακολούθως:

-                  Κώστας Χρίστου Πρόεδρος
-                  Χαράλαμπος Προύντζος Αντιπρόεδρος
-                  Άγις Παπαδόπουλος Αντιπρόεδρος
-                  και Μέλη είναι οι:
-                  Νικόλας Γιασουμής
-                  Δέσποινα Χαπούπη
-                  Σταύρος Σταύρου
-                  Πέτρος Πασιαρδής
-                  Παναγιώτης Θανασσάς
-                  Ανδρέας Παναγίδης
-                  Γιάννης Ιωάννου
-                  Στέφανος Ευθυμιάδης

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΚΔΥ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΕΚΔΟΚΩ ΔΕΟΚ, στις οποίες περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η απασχόληση εποχικού ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού αορίστου χρόνου το οποίο ανέρχεται στα 1178 άτομα. Η εν λόγω απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής για συγκράτηση της αύξησης της ανεργίας.

____________