9/4/14

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Ν. Νικολαΐδη ενώπιον της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Ν. Νικολαΐδη
ενώπιον της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ


Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ για το θέμα του δικαιώματος πρόσβασης στο διαδίκτυο, ο Βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης υπογράμμισε τη σημασία της απρόσκοπτης πρόσβασης στον χώρο αυτό από όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Όπως εξήγησε ο Κύπριος Βουλευτής, το διαδίκτυο αποτελεί σήμερα την πιο άμεση πηγή πληροφόρησης του πολίτη και συνεπώς η χρήση και αξιοποίησή του αποτελούν αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα που άπτεται της ελευθερίας στην έκφραση και πληροφόρηση.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και η παρέμβαση της τουρκικής Κυβέρνησης για αποκλεισμό συγκεκριμένων ιστιοχώρων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Νικολαΐδης, έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη και αποτελούν οπισθοδρόμηση όσον αφορά στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης και των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τέτοιες ενέργειες, τόνισε, οδηγούν σε εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης στο διαδίκτυο, δια αμφίβολων παροχέων, που δρουν εκτός νομικού πλαισίου και των απαιτούμενων προδιαγραφών ασφαλείας.  

Υπάρχουν περιπτώσεις, ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, όπου δικαιολογημένα, το κράτος δύναται να επιδιώξει διακοπή χρήσης συγκεκριμένων ιστιοχώρων όταν υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες για ύποπτες συναλλαγές και δραστηριότητες που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία ή τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή/και κακοποίηση ανηλίκων. Ωστόσο, επισήμανε, οι λόγοι αυτοί πρέπει να είναι απόλυτα συγκεκριμένοι και αιτιολογημένοι. Στις πλείστες των περιπτώσεων, ανέφερε ο Κύπριος Βουλευτής, τα αιτήματα που προβάλλουν οι Κυβερνήσεις για να περιορίσουν τη χρήση του διαδικτύου, παραμένουν αόριστα, αθέμιτα και αβάσιμα. Ως τέτοια, πλήττουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στη συνεργασία που οφείλουν να αναπτύσσουν ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, ώστε, αφενός, οι παροχείς των διαδικτυακών υπηρεσιών να εκπληρώνουν στο ακέραιο την υποχρέωσή τους για παροχή ασφαλούς και άμεσης πρόσβασης στο διαδίκτυο προς τους χρήστες και αφετέρου, να συνεργάζονται όταν και εφόσον χρειάζεται με τις κυβερνητικές υπηρεσίες στις περιπτώσεις που πλήττεται το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον.