3/4/14

Πραγματοποιήθηκε η άτυπη συνάντηση των επικεφαλής αντιπροσωπιών των Κοινοβουλίων χωρών του Νότου της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε η άτυπη συνάντηση των επικεφαλής αντιπροσωπιών
των Κοινοβουλίων χωρών του Νότου της ΕΕ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπιών των Κοινοβουλίων των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Τη Συνάντηση συνδιοργάνωσαν η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Βουλή των Ελλήνων, ύστερα από κοινή πρωτοβουλία των Προέδρων των αρμόδιων Επιτροπών, των δύο Κοινοβουλίων και εν όψει της 4ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ, που φιλοξενεί η Βουλή των Ελλήνων στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
 
Της Συνάντησης προήδρευσαν από κοινού ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας. Σ’ αυτή συμμετείχαν επίσης οι επικεφαλής των αντίστοιχων αντιπροσωπιών της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας.
 
Στην πρώτη αυτή συνεδρία, συμφωνήθηκε η καθιέρωση της άτυπης Συνάντησης ανά εξάμηνο, πριν από τη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ, αλλά και εκτάκτως, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι σκοπός της Συνάντησης είναι η διά της ανταλλαγής απόψεων και της κατά το δυνατόν υιοθέτησης κοινών θέσεων ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ανάδειξη θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, που έχουν ειδικότερο ενδιαφέρον στα πλαίσια της Νότιας Γειτονίας της ΕΕ.
 
Η επόμενη άτυπη Συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2014.