5/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών σε ημερίδα του Δήμου Ιδαλίου και κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής



Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στην Ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Ιδαλίου και οι κοινότητες της ευρύτερης περιοχής με θέμα: «Εναλλακτική πρόταση για τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση». Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε:



«Θέλω κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή ημερίδα η οποία επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των συμπλεγματοποιήσεων υπηρεσιών. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, βέβαια, ότι η συμπλεγματοποίηση είναι ένα μικρό μόνο μέρος, αν και σημαντικό, του ευρύτερου φάσματος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, το θέμα της αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης αλλά και της επικαιρότητας, και μας απασχολεί όλους.

Να είστε βέβαιοι ότι θα τείνουμε ευήκοον ους στις απόψεις που θα κατατεθούν σήμερα εδώ, ειδικά για το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο απασχολεί εδώ και καιρό την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, τους εκλεγμένους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τους πολίτες.

Οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές είναι απόλυτα απαραίτητες ώστε οι τοπικές Αρχές αφενός να καταστούν βιώσιμες και ανταγωνιστικές, αφετέρου δε να αναλάβουν διευρυμένο φάσμα αρμοδιοτήτων και να ενισχύσουν τον ρόλο τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την εφαρμογή στην πράξη μιας από τις δημοκρατικότερες  βασικές αρχές, αυτήν της επικουρικότητας και της εγγύτητας προς τον πολίτη, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό την τοπική αυτοδιοίκηση πιο λειτουργική, πιο φιλική και ανθρώπινη και πιο εξυπηρετική.

Οι παρούσες συνθήκες απαιτούν, εκ των πραγμάτων και για λόγους βιωσιμότητας, θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές που να προάγουν την αποτελεσματικότητα και τον εξορθολογισμό των δαπανών. Εξάλλου, υπάρχει συμβατική υποχρέωση μέσω των προνοιών του Μνημονίου για επαναξιολόγηση και αναμόρφωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη χρήση των κυβερνητικών πόρων, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας υπηρεσίας και να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σε συνεργασία με την Επίτροπο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων και τα κόμματα, δρομολογήσαμε με μεθοδική εργασία και διάλογο την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα, τον εκσυγχρονισμό της ταυτότητας και του ρόλου της καθώς και των αρμοδιοτήτων που κρίνεται σκόπιμο να της αποδοθούν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι οι εξουσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να επαυξηθούν παρά μόνο σε περίπτωση που υιοθετηθούν νέες δομές τοπικής αυτοδιοίκησης που θα καλύπτουν πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές πληθυσμιακές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές, χωρίς να χάνεται το στοιχείο της επικουρικότητας και επαφής με τον πολίτη.

Ανεξάρτητα από το τελικό σενάριο που θα υιοθετηθεί και αφού θα έχουμε πλέον στα χέρια μας και την τελική μελέτη των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από τη Μεγάλη Βρετανία που ανέλαβαν τη διεξαγωγή της, καθώς και τη μελέτη των Ιταλών εμπειρογνωμόνων που ζήτησε η Ένωση Δήμων, το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθεί δραστικά η υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με:
-       Τη δημιουργία ενός νέου δευτεροβάθμιου επιπέδου/οργάνου τοπικής αυτοδιοίκησης το οποίο θα προικοδοτηθεί με συγκεκριμένες εξουσίες και πόρους από το κεντρικό κράτος αλλά και από τις σημερινές τοπικές Αρχές, όπου αυτό δικαιολογείται.
-       Την άσκηση εσωτερικού ελέγχου.
-       Τη διασφάλιση της λογοδοσίας και της προσωπικής ευθύνης των αιρετών αξιωματούχων.
-       Τις υποχρεωτικές, διά νόμου δηλαδή, συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών με στόχο τις οικονομίες κλίμακας αλλά και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Όλα όσα αναφέρω πιο πάνω αποτελούν ήδη τροφή για διάλογο. Είναι πεποίθησή μας πως για να γίνουν τομές στην τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται αφενός πολιτική βούληση, αλλά πρώτιστα απαιτείται και ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Βεβαίως, οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το νέο μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που επιθυμούμε για τον τόπο μας, θα κατατεθούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Έγνοια όλων μας πρέπει να είναι η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα της δομής του νέου συστήματος σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση προσωπικού και πόρων.

Οι συνέργειες είναι λέξη κλειδί για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Γι’ αυτό και οι συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών θα πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν.

Να προσθέσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο τις οικονομίες κλίμακας αλλά και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ήδη ενθαρρύνει τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών κοινοτήτων με ειδική χορηγία που δίδεται σε κάθε Σύμπλεγμα σε ετήσια βάση, πάντοτε στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και των δημοσιονομικών συνθηκών. Οι υπηρεσίες που επιχορηγούνται είναι ως επί το πλείστον κοινές υπηρεσίες αποκομιδής σκυβάλων, κοινό γραμματειακό ή άλλο προσωπικό και κοινό αποχετευτικό σύστημα, ενώ θα μπορούσαν να επιχορηγηθούν κοινές υπηρεσίες καθαριότητας και κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Όσον αφορά στις κοινότητες που συμμετέχουν στην ημερίδα, το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορηγεί τα τρία Συμπλέγματα που έχουν δημιουργήσει για την αποκομιδή σκυβάλων (Δάλι- Ποταμιά, Λυθροδόντας- Αγ.Βαρβάρα- Σιά- Αναλυόντας- Μαθιάτης και Πέρα Χωρίου-Νήσου- Αλάμπρας- Λυμπιών) και τις κοινές υπηρεσίες έκτακτου προσωπικού (Πέρα Χωριό – Νήσου, Αγ. Βαρβάρα, Αλάμπρα).

Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην ημερίδα σας, τα πορίσματα και συμπεράσματα της οποίας θα αναμένουμε με ενδιαφέρον και θα τα μελετήσουμε μέσα στα πλαίσια που σας έχω ήδη αναφέρει».

_______________