10/4/14

Αναφορές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής

Αναφορές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου
                             στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προ ημερησίας διατάξεως φρονώ ότι οφείλουμε να αναφερθούμε σε τρία ιστορικά γεγονότα.

Την 21η Απριλίου συμπληρώνονται 47 χρόνια από το ξενοκίνητο πραξικόπημα των συνταγματαρχών και την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος της χούντας στην Ελλάδα. Από το 1967 και για επτά ολόκληρα χρόνια στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία κυριαρχούσε ο ολοκληρωτισμός και η καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ελληνικός λαός πλήρωσε το αντίτιμο της αντίστασης στο δικτατορικό καθεστώς με παράνομες φυλακίσεις, βασανισμούς, εξορίες, πολιτική αστάθεια, αποτρόπαιες δολοφονίες.   Η αντίστασή του όμως δεν πτοήθηκε. Κλιμακώθηκε στα επτά πέτρινα χρόνια και κορυφώθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που προμήνυε το τέλος της στυγερής δικτατορίας. Ένα τέλος όμως που δυστυχώς έφερε μαζί του και την προδοσία και τη θυματοποίηση της Κύπρου, το ιουλιανό πραξικόπημα του 1974 και την τουρκική εισβολή. Οι πληγές στην πατρίδα μας παραμένουν από τότε ανοικτές. Σε αυτές έχουν προστεθεί πρόσφατα και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η φτώχια, η ανεργία, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας και για να διαφυλάξουμε τόσο τη δημοκρατία όσο και την κοινωνική και οικονομική προκοπή του λαού μας.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Οφείλουμε σήμερα να κάνουμε αναφορά και σε ένα άλλο ιστορικό γεγονός, που έλαβε χώρα την 24 η Απριλίου 1915.  Συμπληρώνεται σχεδόν ένας αιώνας, αφότου οι οθωμανικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη συνέλαβαν 250 ηγετικά στελέχη της αρμενικής κοινότητας της Πόλης και τα δολοφόνησαν, γεγονός που αποτέλεσε την έναρξη ενός από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, της σφαγής 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Νεοτούρκους.

Η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί προκλητική στάση σε σχέση με τη θηριωδία που διέπραξε, ισχυριζόμενη αναίσχυντα ότι επρόκειτο απλώς για βίαιο εκτοπισμό των Αρμενίων. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα, παρά τις κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, δεν προέβη ακόμη σε καθολική αναγνώριση και καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας.   Εμείς, ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουμε καθιερώσει ομόφωνα την 24 η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους και για πολλοστή φορά θέλουμε να καταδικάσουμε την πολιτική εθνοκάθαρσης που ακολουθεί η Τουρκία και να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αρμενικό λαό.

Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή για τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και για τα θύματα της επταετούς δικτατορίας στην Ελλάδα. (Τήρηση μονόλεπτης σιγής).

Αιωνία τους η μνήμη!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μνημονεύουμε σήμερα άλλο ένα ιστορικό γεγονός, την προ δεκαετίας απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού με το δημοψήφισμα της 24 ης Απριλίου 2004. Το “όχι” αυτό δεν εξέφραζε την άρνησή μας σε λύση του Κυπριακού, αλλά την επιθυμία μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, μια λύση που να εδράζεται στις αρχές και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις Συμφωνίες Y ψηλού Επιπέδου, καθώς και στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας και τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας, το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε ως Βουλή είναι μήνυμα αισιοδοξίας για ευόδωση των μακροχρόνιων προσπαθειών μας προς την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
____________