12/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας σε διάλεξη για την Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, στη Λευκωσία



Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας σε διάλεξη για την Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, στη Λευκωσία


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση για την Εβδομάδα προβολής των διαταραχών της φωνής και της κατάποσης με το κεντρικό μήνυμα «Πρόσεξε την φωνή σου: Είναι πολύτιμη».

Η Ωτορυνολαρυγγολογία και η Λογοπαθολογία αποτελούν επιστήμες που βοηθούν τους ανθρώπους με προβλήματα ομιλίας αλλά και ακοής, να τα ξεπερνούν, ή τουλάχιστον να είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά.

Η σημασία τους ξεπερνά τα όρια της απλής θεραπείας από κάποιο νόσημα ή πάθηση και προσφέρει στο άτομο το αγαθό της επικοινωνίας. Η ομιλία, ακοή και η όραση κάνουν τον άνθρωπο να λειτουργεί στην κοινωνία και ταυτόχρονα να είναι ασφαλής για το περιβάλλον και τις δραστηριότητές του.

Το φετινό σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ημέρας «Πρόσεξε τη φωνή σου είναι πολύτιμη», αποδίδει πλήρως τη σημασία των υγειών αισθήσεων στη λειτουργία μας ως κοινωνικά όντα. Είναι επίσης γνωστό, πως ο άνθρωπος μπορεί να χαρεί τη ζωή του πολύ καλύτερα μέσα από υγιείς αισθήσεις.

Είναι για όλους αυτούς τους λόγους, που η προσφορά των Ωτορινολαρυγγολόγων και Λογοπαθολόγων ξεπερνά τα απλά ιατρικά πρότυπα, καθώς πάνω από όλα όμως απαιτεί την κοινωνική προσαρμογή του πάσχοντα. Δεν θα πρέπει βέβαια να παραλείψουμε τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο του τομέα της Ωτορινολαρυγγολογίας και Λογοπαθολογίας αλλά και της επικοινωνίας.

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί πολύ σημαντικό το έργο των Ωτορινολαρυγγολόγων και των Λογοπαθολόγων, όχι μόνο για τη προσφορά τους στα παιδιά με προβλήματα ομιλίας ή ακοής, αλλά και στους ασθενείς της τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν συχνά προβληματα ακοής ή και ομιλίας λόγω εγκεφαλικών αγγειακών επεισοδίων.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία Κύπρου και το Σύλλογο Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου, που μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας, διοργανώνουν τη σημαντική αυτή εκδήλωση και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συνολική προσφορά τους στον τόπο μας. Επίσης, να συγχαρώ τους διακεκριμένους ομιλητές για τις ενδιαφέρουσες, είμαι βέβαιος, τοποθετήσεις τους.

Επιπλέον, η σημερινή εκδήλωση έχει πρόσθετη αξία λόγω της τιμητικής διάκρισης που απονέμεται με πρωτοβουλία της Ωτορινολαρυγγολογικής Εταιρείας Κύπρου, σε καταξιωμένους Ωτορινολαρυγγολόγους, για τη πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά τους στον Ιατρικό Τομέα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στις στοχεύσεις και εκστρατείες της Ωτορινολαρυγγολογικής Εταιρείας Κύπρου και του Συλλόγου Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου

_________________