26/4/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια της Λεβέντειου Πινακοθήκης



Top of Form
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη
στα εγκαίνια της Λεβέντειου Πινακοθήκης


Είναι μεγάλη η χαρά μου, αλλά και η συγκίνηση που σήμερα βρίσκομαι σε αυτό το χώρο που από σήμερα θα αποτελεί λίκνο τέχνης και πολιτισμού, στη χώρα μας.

Η νεότευκτη Λεβέντειος Πινακοθήκη ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο στον πολιτισμό και ανατάσσει πνευματικά τον τόπο μας σε επίπεδα που θα ζήλευαν μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, ένα όραμα ζωής του Αναστάσιου Λεβέντη, του μεγάλου ευεργέτη της Κύπρου και του ελληνισμού, αλλά και των συνεχιστών του έργου του.
  
Αυτό το τεράστιο παράθυρο στον πολιτισμό έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στον τομέα των πολιτιστικών ζητημάτων με όλα τα θετικά αποτελέσματα και τη βαρύνουσα σημασία που συνεπάγεται ένας τέτοιος θεσμός για την κοινωνία της Κύπρου. Θα συμβάλει ενεργά και θα εμπλουτίσει τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, καθώς θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο του κυπριακού κοινού, αλλά και επισκεπτών και ερευνητών από το εξωτερικό. Με ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι η Πινακοθήκη που άνοιξε από τις 25 Μαρτίου τις πύλες της στο κοινό, αγκαλιάστηκε από τον κόσμο της Κύπρου και όχι μόνο.

Με τα σημερινά εγκαίνια ολοκληρώνεται ένα έργο που ξεκίνησε πριν από εφτά χρόνια, εδώ, στην καρδιά της Λευκωσίας, στην οδό Αναστάσιου Λεβέντη, όπως ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης, μετονομάζεται επισήμως από σήμερα με απόφαση του Δήμου Λευκωσίας, η οδός Λεωνίδου.
Οι συλλογές που συγκέντρωσε στη διάρκεια της ζωής του ο Αναστάσιος Λεβέντης και εμπλούτισε στη συνέχεια το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, μόνιμα πλέον θα εκτίθενται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. 
  
Ανάμεσα τους έργα κορυφαίων Ευρωπαίων δημιουργών, αξιόλογων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών, για την αξία και το μεγαλείο των οποίων, το λόγο έχουν οι ειδικοί κριτικοί και αναλυτές.

Πληροφορούμαι ότι το σύγχρονης αισθητικής κτίριο που θα στεγάζει την Πινακοθήκη την οποία καλούμαστε σήμερα να εγκαινιάσουμε, συνιστά πρότυπο βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και θα φιλοξενεί με μοναδικό τρόπο τις τρεις ξεχωριστές συλλογές έργων τέχνης, επίπλων–αντικών και πορσελάνων.

Ήδη, η Λεβέντειος Πινακοθήκη έχει οικοδομήσει τις πρώτες σημαντικές συνεργασίες με τη διεθνή ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, με σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και μουσεία ανά τον κόσμο, από την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας έως το Μουσείο του Λούβρου και το Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
  
Η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία, η Λεβέντειος Πινακοθήκη, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, ιδιωτική επένδυση που έγινε στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας.

Τέτοιες ξεχωριστές πρωτοβουλίες και δράσεις, τέτοιες συνεισφορές και ευεργεσίες μάς δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με επιλογές που αναδύουν ποιότητα και πολιτισμό. Μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να πορευόμαστε στον τραχύ δρόμο της προόδου και της προκοπής στις δύσκολες αυτές ώρες που η πατρίδα μας διέρχεται.

Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω την οικογένεια του Αναστάσιου Λεβέντη, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, Αναστάσιο Παύλο Λεβέντη και τους Επιτρόπους του, που αξιοποιούν με τον πιο σπουδαίο τρόπο τις υψηλές παρακαταθήκες που ο Αναστάσιος Λεβέντης κληροδότησε στην Κύπρο και τον κυπριακό ελληνισμό που τόσο αγάπησε και σε αυτόν αφοσιώθηκε.

 Σε όλους εσάς και σε όσους έχουν συμβάλει στη σύλληψη της ιδέας και την υλοποίηση αυτού του εξαιρετικού έργου, απευθύνω θερμά συγχαρητήρια και σας εύχομαι κάθε επιτυχία. Σας εύχομαι και άλλες μεγάλες και σπουδαίες κατακτήσεις.

----------------------