10/4/14

Καταδίκες για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία

για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία


Μέσα στα πλαίσια της αρμοδιότητας του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προώθησε την ποινική δίωξη Εργοδοτών που παρέβηκαν τις διατάξεις της Νομοθεσίας η οποία αφορά θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου καταδίκασε μέσα στο 2013 τους πιο κάτω:

·        Την εταιρεία « P . P . F . D . S OIKOS DEVELOPMENTS CONSTRUCTORS LTD » , που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €1900, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενους της και άλλα πρόσωπα στην εργασία:

1.      Παράλειψη τοποθέτησης κιγκλιδωμάτων (α) στα άκρα των δαπέδων των ορόφων και στο κλιμακοστάσιο, με επαρκές ύψος τουλάχιστον 1.10 m που να διαθέτουν χειρολισθήρες και θωράκια ή χρησιμοποίησης άλλων ισοδύναμων μέσων για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων από ύψος.

2.      Παράλειψη (α) κατασκευής κατάλληλων εξέδρων εργασίας οι οποίες να έχουν τις δέουσες διαστάσεις, (β) ασφαλούς σύνδεσης των ικριωμάτων με την οικοδομή με ικανοποιητικό αριθμό σημείων ακύρωσης ή με τη χρήση κατάλληλων εξαρτημάτων και (γ) τοποθέτησης κατάλληλων κιγκλιδωμάτων και θωρακίων ικανοποιητικού ύψους και αντοχής ή άλλων κατάλληλων εμποδίων στις εξέδρες των ικριωμάτων σε όλο το μήκος των ικριωμάτων.

3.      Παράλειψη κατασκευής και διατήρησης κατάλληλης και ικανοποιητικής αντοχής περίφραξης των χώρων όπου διεξάγονταν οι διάφορες οικοδομικές εργασίες.

4.      Παράλειψη τοποθέτησης αυτόματου διακόπτη διαρροής υψηλής ευαισθησίας 30 mA ( Residual Current Device ), στο ηλεκτρικό κύκλωμα τροφοδότησης των φορητών ηλεκτρικών συσκευών.

5.      Παράλειψη παροχής επαρκών και κατάλληλων υγειονομικών διευκολύνσεων.

6.      Παράλειψη παροχής κατάλληλης κλίμακας για την ασφαλή πρόσβαση στην οροφή.

·        Την εταιρεία « GRECIAN HOTEL ENTERPRISES LIMITED » , που δραστηριοποιείται στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων , σε συνολικό πρόστιμο €3000, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Γνωστοποίηση Ατυχημάτων και Επικίνδυνων Συμβάντων) Κανονισμών, που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενους της και άλλα πρόσωπα στην εργασία:

1.      Παράλειψη κατοχής γραπτής εκτίμησης των κινδύνων που δημιουργούνται από τη χρήση υαλωτών τοιχωμάτων τα οποία δεν ήταν κατασκευασμένα από υλικά ασφαλείας, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και να εκτιμούνται οι κίνδυνοι και να λαμβάνονται αναγκαία προληπτικά και προστατευτικά μέτρα.

2.      Παράλειψη διασφάλισης οποιασδήποτε αλλοίωσης της σκηνής του ατυχήματος μέχρι την άφιξη των αρμόδιων Επιθεωρητών στο χώρο ατυχήματος.

______________

10 Απριλίου, 2014