12/4/14

Ανακοίνωση τύπου σχετικά με την ομιλία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια



Ανακοίνωση τύπου σχετικά με την ομιλία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια στην πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση και Κυπριακό», στην «Αναγέννηση Προσφύγων» στη Λεμεσό.

11 Απριλίου 2014



Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μίλησε σε μαζική συγκέντρωση προσφύγων, στο σωματείο «Αναγέννηση», στη Λεμεσό.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στη Μόσχα, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα  της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Τόσο η συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που διήρκησε 55 λεπτά, όσο και οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Σεργκέι Νιρίσκιν, τον Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και τον πρόεδρο του Κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», Σεργκέι Μιρόνοφ,  διέρρευσαν μέσα σε κλίμα που υπογράμμιζε την παραδοσιακή φιλία, τη συνεργασία και την εκατέρωθεν αλληλεγγύη της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Η στήριξη από πλευράς των ηγετών που συναντήσαμε, καθώς και του Σεργκέι Λαβρόφ προς την Κύπρο και την υπόθεση της, στη βάση αρχών, τονίστηκε ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία συνεχίζει με συνέπεια να υποστηρίζει τη θέση ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών  και με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και των συμφωνιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Έκαμε ξεκάθαρο ότι η λύση του Κυπριακού είναι ευθύνη των Κυπρίων και υπογράμμισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμβάλει ώστε ο διεθνής παράγοντας να αποβεί βοηθητικός σε σωστή λύση, η οποία να διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την ενότητα του κράτους της Κύπρου. Αυτό, εφόσον η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας το επιθυμεί. Ο Σεργκέι Λαβρόφ μετέφερε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η Ρωσία δεν είναι δυνατό ποτέ να συναινέσει σε λύσεις με εγγυήσεις του ΝΑΤΟ ή σε ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Εξέφρασε ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα στάση της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε σχέση με τις κυρώσεις που προωθούν ηγετικοί κύκλοι της Ένωσης, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ΗΠΑ.

Η δική μας η άποψη είναι ότι δηλώσεις του τύπου «Εάν θα επιβληθούν και άλλες πιο σκληρές κυρώσεις οικονομικές οι οποίες θα ζημιώσουν την οικονομία της Κύπρου, τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει ως αντιστάθμισμα οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.», που ακούστηκαν μερικές φορές από το στόμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μας βρίσκουν καθόλου σύμφωνους. Σε τέτοια περίπτωση, η κυπριακή κυβέρνηση θεωρούμε έχει καθήκον να δώσει μάχη για αποτροπή τέτοιων κυρώσεων κι αν δεν το πετύχει, πρέπει να ζητήσει να της επιτραπεί να τηρήσει αποχή από την εφαρμογή τέτοιων κυρώσεων. Μια τέτοια στάση θα εκτιμηθεί τα μέγιστα από τη Ρωσική κυβέρνηση και την κοινωνία γενικότερα και θα συμβάλει να συσφιχτούν περαιτέρω οι φιλικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του κυπριακού και του ρωσικού λαού.

Η Ρωσία, Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποδείχτηκε από εποχής Σοβιετικής Ένωσης μέχρι και σήμερα ο πιο συνεπής υπερασπιστής της υπόθεσης της Κύπρου στα όργανα των διεθνών οργανισμών».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, και στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ο τέως πρόεδρος  επανέλαβε με έμφαση ότι οι χειρισμοί που έγιναν κουτσούρεψαν τη βάση που επιτεύχθηκε στις συγκλίσεις του 2010 μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ. «Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια του κ. Έρογλου και όλων εκείνων οι όποιοι εργάζονται αποδεδειγμένα για δύο κράτη κάτω από την ομπρέλα της συνομοσπονδίας, θα πρέπει ο πρόεδρος να βρει το θάρρος να επανέλθει στις συγκλίσεις του 2010 και να τις υπερασπιστεί με συνέπεια.

Θα πρέπει ακόμα, ο πρόεδρος να τερματίσει κάθε αναφορά σε πιθανές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ και ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν θέλει αν και εφόσον φτάσουμε σε λύση, τη στήριξη του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς. Νατοϊκές λύσεις δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από το ΑΚΕΛ και την Αριστερά. Το ΑΚΕΛ μένει συνεπές τόσο στις συγκλίσεις του 2010 για λόγους ουσίας, όσο και στη θέση για αποστρατιωτικοποίηση της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Τοποθετήσεις που ακούονται από διάφορους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρόεδρο, για τη δημιουργία στρατού για συμμετοχή σε επιχειρήσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, είναι περισσότερο από ατυχείς. Είναι απλά απαράδεκτες.»

Ο Χριστόφιας κάλεσε τους πρόσφυγες σε εγρήγορση και συσπείρωση για την υπεράσπιση των κατακτήσεων των απλών ανθρώπων περιλαμβανομένου των προσφύγων, που καταπατούνται και ακυρώνονται από τα μνημόνια που συνήψε αυτή η κυβέρνηση σε  μια νύχτα με την Τρόικα.

Κάλεσε τον κόσμο να τοποθετηθεί αριστερά στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, δίνοντας τη δυνατότητα στο ΑΚΕΛ και ευρύτερα στις δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη να υπερασπιστούν πιο αποτελεσματικά τις κατακτήσεις των εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας που επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, καθώς και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.