10/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη κατά την έναρξη της Άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2014», στο ΚΣΕΔ Λάρνακας

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη
κατά την έναρξη της Άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2014», στο ΚΣΕΔ Λάρνακας


Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Αξιότιμοι κύριοι Πρέσβεις,
Εκλεκτοί αντιπρόσωποι από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ισραήλ,
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση, προσφωνώ την έναρξη της άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ – 2014». Ως ο νέος Υπουργός Άμυνας, αισθάνομαι υποχρέωση να αποτίσω τον ελάχιστο φόρο τιμής στον προκάτοχό μου Υπουργό Άμυνας, Τάσο Μητσόπουλο, ο οποίος μας άφησε τόσο νωρίς. Πρέπει να πω ότι η υλοποίηση αυτής της άσκησης ήταν ανάμεσα στις πρώτες του προτεραιότητες, καθώς ο Τάσος ήταν πάντα ένας σταθερός υποστηρικτής της προαγωγής του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην περιοχή. Έτσι, πιστεύω ότι σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη του με μια άρτια εκτέλεση της άσκησης.

Με βάση την ενημέρωση που μου έχει γίνει για τις δυνατότητες και την αποστολή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (     ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πολυεθνική αυτή άσκηση θα επιτύχει πλήρως τους στόχους που έχουν τεθεί.  

Αν και δεν έχει ακόμη αρχίσει επίσημα η άσκηση, εντούτοις, πολλά έχουν ήδη επιτευχθεί και για αυτό τον λόγο θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν στον σχεδιασμό καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Συνάμα, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι για τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στον ευρύτερο τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης, αυτή η άσκηση δεν αποτελεί ένα πρόσκαιρο στόχο. Είναι μέρος μιας διαδικασίας, μια διαρκής επιδίωξη. Η «ΝΕΜΕΣΙΣ – 2014» αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία που επιτρέπει την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων στην προσπάθειά μας για συνεχή βελτίωση. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι συμμετέχοντες θα αδράξουν την ευκαιρία αυτή.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να τονίσω τη σημαντικότητα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στην   Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το μέλλον του συνόλου του λαού μας. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στην ΑΟΖ μας συνεπάγεται τις ανάλογες υποχρεώσεις, και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να τις τηρήσει, ανταποκρινόμενη στις νέες προκλήσεις. Ενεργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε ενεργά τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων μερών, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, βασιζόμενοι στο Διεθνές Δίκαιο και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν αποτελούν απλώς ένα ζήτημα εθνικού πλούτου, αλλά μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να χαιρετήσω τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Ισραήλ και της Ελλάδας σε αυτή την άσκηση, χωρών με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες σχέσεις και έχει κοινά συμφέροντα.

Αγαπητοί Πρέσβεις, επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να επαναλάβω την ισχυρή μας δέσμευση για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων, καθώς και την ανάπτυξη κοινών πολυμερών δράσεων, σύμφωνα πάντα με την υποχρέωσή μας για ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών μας.

Ανακοινώνοντας επίσημα την έναρξη της άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ – 2014», θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συμμετέχοντες μια επιτυχημένη και ασφαλή άσκηση.

____________