10/3/14

Συμμετοχή της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕE


Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου συμμετείχε στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τη Σύνοδο απασχόλησε, μεταξύ άλλων, το ευρωπαϊκό εξάμηνο του 2014, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου. Η κα Αιμιλιανίδου στην παρέμβασή της ανέφερε ότι είναι ουσιώδους σημασίας η εκπόνηση αξιολογήσεων του κοινωνικού αντικτύπου των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, καθώς έτσι καθίσταται πιο αποτελεσματική η ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, μειώνοντας ταυτόχρονα τις αρνητικές επιδράσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στοχεύοντας σε αποτελεσματικότερη κοινωνική προστασία, και στην επίτευξη υψηλότερων ποσοστών απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Αιμιλιανίδου υπογράμμισε τη σημασία της αποτελεσματικής αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υλοποίηση σχετικών δράσεων.
Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησε, επίσης, το Σχέδιο Εφαρμογής της Εγγύησης για τη Νεολαία. Η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους ομολόγους της για την προώθηση στην Κύπρο ενός ευρύτερου Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Η κα Υπουργός εξήγησε ότι οι ίδιοι οι νέοι εμπλέκονται τόσο στο στάδιο υλοποίησης του Σχεδίου όσο και στο στάδιο παρακολούθησης και αξιολόγησής του, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα αποφάσεις, για βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του. Η κα Αιμιλιανίδου έκανε αναφορά στα σχέδια που εφαρμόζονται, και αυτά που προγραμματίζεται να προκηρυχθούν, στην Κύπρο ως μέτρο καλής πρακτικής, δεδομένης της επιτυχίας που είχαν σημειώσει στην εξασφάλιση εργασιακής πείρας σε νέους ανέργους. Η κα Αιμιλιανίδου, καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και αειφορία των ληφθέντων μέτρων, ώστε να μην επιστρέφουν οι νέοι στην ανεργία.
Οι Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η κα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες πραγματικότητες, ενώ είναι σημαντικό, τόνισε, να παραχωρείται η ευχέρεια στα κράτη μέλη να αναπτύξουν πολιτικές και δράσεις σύμφωνα με τις εθνικές τους ιδιαιτερότητες.