10/3/14

Περιφερειακές συσκέψεις του Υπουργού Γεωργίας για την προώθηση αναπτυξιακών έργων στην επαρχία Πάφου


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, συζήτησε σήμερα σε ευρείες συσκέψεις με τους Δημάρχους της Επαρχίας Πάφου, στα Δημαρχεία Πάφου και Πόλης Χρυσοχούς, αριθμό αναπτυξιακών έργων με στόχο την ωρίμανση και άμεση προώθησή τους.

Ο κ. Κουγιάλης ανακοίνωσε την έναρξη της υλοποίησης των έργων που αφορούν στη δημιουργία δύο τεχνητών υφάλων στις θαλάσσιες περιοχές Γεροσκήπου και Πόλης Χρυσοχούς, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν πριν από το καλοκαίρι του 2015, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αλιείας.
Η επίσκεψη στην Επαρχία Πάφου εντάσσεται στα πλαίσια πρωτοβουλίας του κ. Υπουργού για δημόσια παρουσίαση και συζήτηση των πυλώνων της αναπτυξιακής πολιτικής του με ορίζοντα το 2020 και συγκεκριμένα της αγροτικής μεταρρύθμισης, της πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης, καθώς και της αειφόρου διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ένα από τα πλέον αναπτυξιακά και παραγωγικά Υπουργεία, στοχεύει στην μέγιστη και αποτελεσματική αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, στη βάση ολοκληρωμένου και στοχευμένου σχεδιασμού.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και τα ακόλουθα θέματα:
• Αξιοποίηση πόρων από το Πράσινο Ταμείο που δημιουργήθηκε και τελεί υπό τη διαχείριση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για προώθηση της πράσινης ανάπτυξης
• Στήριξη των δράσεων του προγράμματος του Pafos 2017 που προγραμματίζονται στη Χερσόνησο του Ακάμα
• Αναβάθμιση/Εξωραϊσμός του Κατασκηνωτικού Χώρου Πόλης Χρυσοχούς
• Δημιουργία Γραμμικών Πάρκων και Μονοπατιών Μελέτης τους Φύσης σε διάφορες περιοχές με συγχρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια
• Εξέταση του ενδεχομένου συγχρηματοδότησης από την ΕΕ του αποχετευτικού έργου Πόλης Χρυσοχούς
• Εξέταση του ενδεχομένου μετακίνησης του ΣΙΛΟ από την περιοχή Αναβαργός, εντός ενός μηνός.
Ο κ. Κουγιάλης κάλεσε τους Δημάρχους και εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλουν στην άμεση προώθηση των έργων και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με στοχευμένο σχεδιασμό και υποβολή εισηγήσεων με ώριμα έργα.