26/3/14

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σε εκδήλωση για την έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα στην Κύπρο

 

Σας καλωσορίζω στη σημερινή παρουσίαση της πρότασης της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης για τη «Δημιουργία ενός Νέου Ενιαίου Εθνικού Πλαισίου για Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στην Κύπρο»

.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω την ευρεία ανταπόκριση εκ μέρους των ενδιαφερόμενων μερών και του κοινού, αλλά και του πολιτικού κόσμου για την πρωτοβουλία αυτή που υλοποιείται εκ μέρους της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με επιλεγμένους συνεργάτες.

Διαπιστώνω, επίσης, το εμφανώς αυξανόμενο ενδιαφέρον που προσελκύει ο πυλώνας έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης στην Κύπρο, πέραν του ερευνητικού και ακαδημαϊκού τομέα, από εκπροσώπους συνδεδεμένων πεδίων όπως η απασχόληση και η παραγωγικότητα, ο επιχειρηματικός κόσμος και η βιομηχανία, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και τα θέματα της νεολαίας.

Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης και ευημερίας σε επίπεδο περιφέρειας και κράτους, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται σαφώς και σε ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις αρχές της νέας χιλιετηρίδας. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζεται ότι οι επενδύσεις στην έρευνα και στην τεχνολογική ανάπτυξη, η τόνωση της καινοτομίας και η μεταφορά γνώσης αποτελούν βασικές παραµέτρους για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.

Τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από τα πιο πάνω είναι πολλαπλά και πολυδιάστατα και είναι σε θέση να ανατρέψουν ριζικά την οικονομική πορεία μιας χώρας προς το θετικό. Όπως άλλωστε συνέβηκε και σε άλλες χώρες όπως στις ΗΠΑ, πριν από 50 χρόνια, στο Ισραήλ πριν από 30 χρόνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες την τελευταία εικοσαετία.

Δεν είναι, επίσης, καθόλου τυχαίο που η έρευνα και η καινοτομία βρίσκονται και στο επίκεντρο και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι η επίτευξη του στόχου για επένδυση 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην έρευνα δύναται να οδηγήσει στη δημιουργία 3,7 εκατ. θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και να ενισχύσει το ετήσιο ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 795 δις ευρώ μέχρι το 2025.

Η χώρα μας στην παρούσα φάση διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη, οικονομικά, περίοδο. Οι οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους είναι βεβαρυμμένες, η ανεργία ανέρχεται σε ψηλά επίπεδα και οι οικονομικοί φορείς αντιμετωπίζουν ουσιαστικές προκλήσεις και προβλήματα επιβίωσης.

Αναμφισβήτητα χρειαζόμαστε, ως χώρα, ένα νέο μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης, το οποίο θα είναι βασισμένο σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. Ένα μοντέλο, το οποίο θα μας οδηγήσει μπροστά, θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην κοινωνική ευημερία των πολιτών μας σε βάθος χρόνου.

Το ενδιαφέρον και η πρόθεση της Κυβέρνησης να αναπτύξει και να επενδύσει σε ένα ανανεωμένο μοντέλο ανάπτυξης μετουσιώνεται σταδιακά σε πράξη, με βασικό βήμα την απόφαση για σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής ανάπτυξης τον περασμένο Σεπτέμβριο, που λειτούργησε με μηδενικό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, επιλέγηκαν κάποιοι από τους πλέον καταξιωμένους επαγγελματίες του πεδίου έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης της Κύπρου και από αυτούς ζητήθηκε να διαμορφώσουν, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορούσε στη δημιουργία ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου πλαισίου Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει ένα ανανεωμένο, λειτουργικό και δυναμικό σύστημα διακυβέρνησης και κατευθύνσεις για την Εθνική Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας, με δυνατότητα αυτά να λειτουργήσουν ως βασικό συστατικό στοιχείο ενός νέου μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας για τη χώρα μας.

Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ για την παρουσίαση της μελέτης και της πρότασης της Εθνικής Επιτροπής. Θεωρώ ότι η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο καθότι σηματοδοτεί, αφενός, την ολοκλήρωση της εργασίας της Επιτροπής, αφετέρου μας τοποθετεί σε ένα νέο στάδιο υιοθέτησης μιας νέας ευρείας στρατηγικής προσέγγισης αποδίδοντας τη σημασία που αρμόζει στους πυλώνες της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής έχουν εργαστεί πάρα πολύ σκληρά για τη μελέτη και την ετοιμασία της πρότασης αυτής, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο παρά τις εκτεταμένες τους λοιπές δεσμεύσεις, τηρώντας πάντοτε τα αρχικά χρονοδιαγράμματα της εργασίας.

Για τον σκοπό αυτό, προτού προχωρήσουμε στο κυρίως μέρος της παρουσίασης, οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης:

Τον καθηγητή Φίλιππο Πατσαλή, την καθηγήτρια Τούλα Ονουφρίου, το δρα Κώστα Καδή, τον κ. Μάνθο Μαυρομμάτη και το δρα Νίκο Νικολάου. Τους ευχαριστώ για τη σημαντική εμπειρογνωμοσύνη που ανιδιοτελώς παρέχουν προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την κα Μάρσια Τριλλίδου – Βαρζακάκου, ειδική επιστημονική λειτουργό της Επιτροπής και όσους από εσάς έχουν συνεισφέρει με το δικό τους τρόπο στην ετοιμασία της πρότασης αυτής και να παροτρύνω να αποτελέσουμε όλοι κοινωνούς στην ανάπτυξη νέων ευκαιριών και μιας νέας πορείας για τη χώρα μας.

Όλοι εσείς, όπως κι εγώ, προσβλέπουμε στο άκουσμα των εισηγήσεων της Επιτροπής. Προσβλέπουμε, επίσης, στην εποικοδομητική αξιοποίηση του περιεχομένου της πρότασης από την Κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο να καταστήσουμε ξανά τη χώρα μας μια ανταγωνιστική οικονομία και ένα περιβάλλον επιχειρηματικής και κοινωνικής ευημερίας.
______________