14/3/14

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή διαβεβαίωσης των Υπουργών Άμυνας, Παιδείας, Συγκοινωνιών και Υγείας

Η τελετή διαβεβαίωσης είτε του συνόλου των Υπουργών κατά την ανάληψη της εξουσίας είτε κατά τον ανασχηματισμό μιας Κυβέρνησης δίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ευκαιρία, απευθυνόμενος στον λαό, να εκθέσει το όραμά του ή τα πεπραγμένα μιας περιόδου ή και να δώσει τους λόγους γιατί αντικαθιστά στενούς του συνεργάτες.

Σήμερα, κυρίες και κύριοι, νοιώθω την ανάγκη να αποτυπώσω όχι μόνο τις θέσεις του θεσμικού ηγέτη της χώρας, αλλά και τα συναισθήματα του ανθρώπου που ενσαρκώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν θα σας αποκρύψω πως τις τελευταίες μέρες βρέθηκα μπροστά σε βασανιστικά διλήμματα.

Διλήμματα και επιλογές που έφερναν τις συνταγματικές μου εξουσίες και την πολιτική δεοντολογία, σε σύγκρουση με τα ανθρώπινα συναισθήματα απέναντι σε καταξιωμένους συνεργάτες.

Διλήμματα αν θα έπρεπε να σεβαστώ μια αβάσιμη και αδικαιολόγητη απόφαση ή αν θα αποδεχόμουν τους κανόνες της πολιτικής ηθικής, όπως διαπλάστηκαν στο πολιτικό μας σύστημα.

Διλήμματα που με έφεραν προ του ερωτήματος: Να τραυματίσω το θεσμό του Προέδρου ή να υποκύψω στο κάλεσμα της συνείδησής μου.

Η απόφαση ήταν δύσκολη και εξ’ ίσου σκληρή, έκρινα πως ο θεσμός του Προέδρου έπρεπε να υπερισχύσει του ανθρώπου Νίκου Αναστασιάδη, και ως ο θεματοφύλακας της ενότητας αποδέχτηκα με θλίψη την παραίτηση τριών καταξιωμένων και στενών μου συνεργατών.

Τους ευχαριστώ θερμά για την άψογη συνεργασία και τους συγχαίρω για την πολύτιμη προσφορά σ’ αυτό τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης κατά τον οποίο αποτρέψαμε την άτακτη χρεοκοπία της χώρας και βάλαμε τις βάσεις για μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική.

Αυτούς καλείστε να διαδεχθείτε φίλοι κύριοι υπουργοί, σ’ αυτές τις βάσεις θα πολιτευτούμε συλλογικά και με αποφασιστικότητα, ώστε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες ενός λαού που σε συνθήκες δοκιμασίας μας ανέθεσε την εντολή διακυβέρνησης.

Και δεν έχω καμιά αμφιβολία πως με επιτυχία θα συνεχίσετε το έργο των προκατόχων σας.

Η επιλογή σας δεν ήταν τυχαία, οφείλεται στην άριστη ακαδημαϊκή και τεχνοκρατική σας κατάρτιση αλλά και στη διακεκριμένη παρουσία σας στην Κυπριακή κοινωνία.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο λαός αναμένει πως κατά την ενάσκηση των καθηκόντων σας θα σας διακρίνει η διαφάνεια, η χρηστή διοίκηση και η αμεροληψία υπέρ πάντων, η πάταξη της διαφθοράς, η αποκατάσταση του κύρους των θεσμών και η πάταξη κάθε φαινομένου διάκρισης σε βάρος οποιουδήποτε πολίτη. Ο σεβασμός μας προς την αντιπολίτευση και όσους ασκούν δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη κριτική είναι δεδομένος.

Θέλω με την ευκαιρία να καταστήσω σαφές ότι το δικαίωμα επιλογής των ανθρώπων που αποτελούν το κυβερνητικό σχήμα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το μόνο μου κριτήριο είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και όχι τα όποια κομματικά παίγνια. Η πολιτική μου παρουσία όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους έχουν ψευδαισθήσεις ότι λειτούργησα ή μπορώ να λειτουργήσω υπό κηδεμονία του οποιουδήποτε.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνετε. Να είστε βέβαιοι ότι θα είμαι πάντοτε στο πλευρό σας προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε αναλάβει.