26/3/14

«ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΤΑΒΑΝΙ: Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ»



«ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΤΑΒΑΝΙ: Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ»
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014


Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Φύλου – Έδρα UNESCO για την Ισότητα και Ενδυνάμωση των Φύλων, και τον Όμιλο Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Πέρα από το Γυάλινο Ταβάνι: Η Συμμετοχή των Γυναικών στην Πολιτική Ζωή και Φοιτητική Δράση».

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 και ώρα 18:00 στους χώρους του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων στην Πανεπιστημιούπολη, στόχο έχει να προβάλει τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων, με την εκπροσώπησή τους στην πολιτική ζωή και σε οργανωμένα σύνολα, για τη διαμόρφωση προτεραιοτήτων στην πολιτική ατζέντα, ώστε να περιλαμβάνει θέματα που αφορούν την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών ως ανθρώπινα δικαιώματα, και συνεπώς την ευρύτερη κοινωνική ευημερία. Η ίση εκπροσώπηση των φύλων απασχολεί τα κοινά εδώ και δεκαετίες, κι όμως παρά την αυξημένη συμμετοχή των γυναικών, η εκπροσώπηση είναι ακόμα μακριά από την ισότητα. Η εκδήλωση θα δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές και κοινό να εμπλακούν γύρω από δύο επίκαιρα θέματα:
-          Εκστρατείες για την εκπροσώπηση των γυναικών στην Ευρωβουλή και σε τοπικό επίπεδο.
-          Τι γίνεται στη νέα γενιά/στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Υπάρχει ακόμα «γυάλινο ταβάνι» στις οργανώσεις νεολαίας, φοιτητικές οργανώσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας;

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν με παρουσιάσεις εκπρόσωποι από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κοινωνικού Φύλου, το Cyprus Community Media Centre και τους φοιτητικούς ομίλους του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τοποθετήσεις θα κάνουν επίσης εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Την εκδήλωση στηρίζει επίσης το Κέντρο Στήριξης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εκπρόσωπος του οποίου θα συντονίζει τη συζήτηση.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό.

Σχετικά με την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου:
Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει βασικές υπηρεσίες σε θέματα σπουδών, σταδιοδρομίας, προσωπικής καθοδήγησης, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, στέγασης, φοιτητικών δραστηριοτήτων, αθλητικών δραστηριοτήτων και υγείας. Παρέχει πληροφορίες για την πολιτική εισδοχής, τις εισαγωγικές εξετάσεις, τα προγράμματα σπουδών, ετοιμάζει ωρολόγια προγράμματα, προγράμματα εξετάσεων, εκδίδει πιστοποιητικά σπουδών κ.α. Προσφέρει ακόμη εμπιστευτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και βοήθεια για προβλήματα προσωπικής, ακαδημαϊκής και οικονομικής φύσης καθώς και για θέματα ευημερίας. H Yπηρεσία είναι υπεύθυνη για την εργοδότηση φοιτητών στις διάφορες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου παρέχοντας παράλληλα ενημέρωση σε θέματα σταδιοδρομίας. Eπίσης, η Yπηρεσία βοηθά τους φοιτητές στην ανάπτυξη ομαδικών δραστηριοτήτων και παρέχει ενημέρωση και βοήθεια σε θέματα που αφορούν τη ζωή τους στο Πανεπιστήμιο, όπως στέγαση, σίτιση και υποτροφίες.

www.ucy.ac.cy/fmweb