6/3/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο κ. Guido Cerboni.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις Κύπρου-Ιταλίας, ενώ επισήμανε και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως κράτη του ευρωπαϊκού νότου, ιδιαίτερα υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Μιλώντας για το κυπριακό πρόβλημα και τις εξελίξεις που ακολούθησαν την πρόσφατη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι, το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα και, ως εκ τούτου, τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, ώστε η χώρα αυτή να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, εγκαταλείποντας την επί 40 έτη αδιαλλαξία της και επιτρέποντας την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Ο Ιταλός Πρέσβης επαναβεβαίωσε και από πλευράς του τους ιστορικά στενούς δεσμούς των δύο χωρών. Αναφερόμενος στην πρόσφατη αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος στην Ιταλία, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Matteo Renzi, ο κ. Cerboni ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για το πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην οικονομία, με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε πολιτικές κοινωνικής συνοχής και στην ενίσχυση του εποπτικού ρόλου σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα.
Πέρα από το Κυπριακό, ανταλλάγηκαν επίσης απόψεις που αφορούσαν στις σχέσεις των κοινοβουλίων Κύπρου-Ιταλίας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους, τόσο στο διμερές όσο και στο πολυμερές επίπεδο.