13/3/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι «το Εθνικό Συμβούλιο σήμερα έτυχε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλες τις συναντήσεις των διαπραγματευτών και το περιεχόμενο τους». Πρόσθεσε επίσης: «Η ενημέρωση περιέλαβε όλα τα σημεία για τα οποία οι δύο διαπραγματευτές (Ελληνοκύπριος και Τουρκοκύπριος) κατέθεσαν απόψεις εκατέρωθεν.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε και για τη συνάντηση της ομάδας του διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα, όπως και για την ενημέρωση και τη συνεννόηση που έγινε με τον κ. Μητσιάλη στην Αθήνα (και τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή).

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, όπως και για τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενημέρωση από τον Πρόεδρο έγινε και για την τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Μπάιντεν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στα κατεχόμενα γίνονται πολλές δηλώσεις για τα θέματα του Κυπριακού, ενώ δεν ισχύει το ίδιο και στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Υπάρχει διαφάνεια, αλλά με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα διαπραγματεύεται δημόσια, διότι αυτό δεν είναι προς το εθνικό καλό. Και ο κόσμος, πιστεύω ακράδαντα, αντιλαμβάνεται ότι σε τέτοιες στιγμές όπου υπάρχει διαπραγμάτευση, αυτή πρέπει να είναι η σωστή διαδικασία, η σωστή διαφάνεια».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε πλήρη ενημέρωση προς τον κυπριακό λαό όταν θα έχει κάτι συγκεκριμένο να πει. «Εξάλλου τώρα αρχίσαμε. Είμαστε όχι προ της λύσης του Κυπριακού, αλλά στην έναρξη μιας σκληρής διαπραγμάτευσης», επισήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις αρχηγών κομμάτων ότι η Τουρκία δεν μετακινείται από τις θέσεις της και δεν υπάρχει αποτέλεσμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Εμείς, ως Κυβέρνηση, επειδή έχουμε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης θα περιμένουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να δούμε την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του και να την εκφέρει. Οι διαφωνίες είναι καλοδεχούμενες, όμως, την ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γι’ αυτό έχει και την ευθύνη απέναντι στο κύρος και την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς το εξωτερικό».

Σε ερώτηση αν οι συναντήσεις του κ. Ναμί στην Ουάσινγκτον αποτελούν αναβάθμιση του ψευδοκράτους, όπως αναφέρουν πολιτικοί αρχηγοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Οι συναντήσεις αυτές πρέπει να κρίνονται και με ένα φακό ιστορικότητας. Έχουμε ζήσει όλοι, δυστυχώς, μετά το 2004 μια αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας παγκοσμίως. Να υπενθυμίσω τη συνάντηση του κ. Ταλάτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά το 2004; Να υπενθυμίσω όλες τις συναντήσεις που έγιναν στο πιο υψηλό επίπεδο της ΕΕ; Ας κάνουμε μια σύγκριση και να δούμε αν έχει αλλάξει κάτι τώρα. Θα έλεγα ότι τώρα είναι και καλύτερα, διότι γίνονται με πιο διακριτικό τρόπο».

Πρόσθεσε ότι δεν θα χρειαζόταν να αναφερθεί κανείς σε αυτά τα θέματα «αν υπήρχε περισσότερη μετριοπάθεια η οποία χρειάζεται αυτή τη στιγμή από όλους μας. Η μετριοπάθεια δεν είναι αδυναμία, είναι ένας στρατηγικός δυναμισμός και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από κανένα μας ως αδυναμία. Είναι αυτοπεποίθηση για τα επιχειρήματα και τις απόψεις. Γι’ αυτό ας μη φοβόμαστε τη μετριοπάθεια».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ ζητεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν μείνει, ο κ. Οζερσάι λέει ότι οι συνομιλίες έχουν εισέλθει και σε θέματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι θα απέσυρε προτάσεις όπως η εκ περιτροπής προεδρία, και ερωτηθείς τι έχει γίνει τελικά, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κάνει δημόσια διαπραγμάτευση και ουσιαστικά να αποκαλύπτει τη διαπραγματευτική της τακτική, «πέραν των γνωστών της θέσεων που είναι σαφείς όπως το ότι το έγγραφο Ντάουνερ είναι έγγραφο αναφοράς. Θέλουμε και τη βοήθεια των ΜΜΕ. Δεν μπορεί το Κυπριακό να καταλήξει ως κουτσομπολιό. Δεν μπορεί το Κυπριακό να είναι παιγνίδι στα χέρια της δημοσιότητας. Υπάρχει υπεύθυνη εθνική πολιτική και εκεί πρέπει να μείνουμε. Είναι σαφής και ξεκάθαρη η θέση αυτή, και ζητούμε και από τα ΜΜΕ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου ότι είχε ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την αποχώρηση του κόμματός του από τη συγκυβέρνηση, ωστόσο δεν έγινε δεκτός, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «οπωσδήποτε θα γίνει συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο ως αρχηγό του ΔΗΚΟ» και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα αποκλείσει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και μάλιστα με αρχηγό κόμματος που μέχρι πρόσφατα ήταν στον συνασπισμό εξουσίας. «Ίσα-ίσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέραν των διαφωνιών, πέραν της αποχώρησης του ΔΗΚΟ επιμένει στη συλλογική προσπάθεια και στην εθνική ενότητα», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.