26/3/14

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών για υπόθεση απαλλοτρίωσης του κτήματος κ. Άθου Παρισινού

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών για υπόθεση απαλλοτρίωσης
του κτήματος κ. Άθου Παρισινού


Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε σχέση με τη σημερινή κατάσχεση του υπηρεσιακού οχήματος του Γενικού Εισαγγελέα, ενέργεια που προσβάλλει το κράτος και μειώνει το κύρος των θεσμών, για την απαλλοτρίωση από το κράτος κτήματος του κ. Άθου Παρισινού και άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

«Tο 2001, δημοσιεύθηκε γνωστοποίηση απαλλοτρίωσης για το εν λόγω κτήμα. Απαλλοτριούσα Αρχή ήταν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου. Το ποσό της αποζημίωσης ύψους 1 εκ. ευρώ περίπου καταβλήθηκε. Το τεμάχιο έχει έκταση 10.020 τ.μ.

Στις 12/2/2010, επειδή ο σκοπός απαλλοτρίωσης δεν υλοποιήθηκε μέσα στα τρία χρόνια και διεκδικήθηκε το κτήμα από τους ιδιοκτήτες, αυτό επιστράφηκε, όπως και η αποζημίωση στη Δημοκρατία.

Στις 28/5/2010, δηλαδή τρεις μόνο μήνες μετά, δημοσιεύτηκε νέα απαλλοτρίωση από το Υπουργείο Παιδείας. Η εκτίμηση της αποζημίωσης καθορίστηκε στα 5 εκ. ευρώ. Επειδή δεν είχε καταβληθεί έγκαιρα η αποζημίωση, οι ιδιοκτήτες είχαν καταχωρήσει αγωγή και εκδόθηκε ένταλμα κατάσχεσης.

Και εδώ, οφείλουν οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Παιδείας, που χειρίστηκαν το θέμα, εξηγήσεις, γιατί άφησαν να εκπνεύσει η προθεσμία και τρεις μήνες μετά προέβηκαν σε νέα απαλλοτρίωση σε πενταπλάσια τιμή, 5 εκατ. ευρώ αντί 1 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική απαλλοτρίωση και εφόσον δεν ήταν έτοιμοι να υλοποιήσουν το έργο;

Στις 21/9/2012, δημοσιεύθηκε ανάκληση της απαλλοτρίωσης στα πλαίσια της γενικότερης περισυλλογής για ανακλήσεις απαλλοτριώσεων έργων τα οποία δεν κρίνονταν αναγκαία ή/και δεν ήταν έτοιμες οι αρμόδιες Αρχές να ξεκινήσουν. Σημειώνεται ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 είχαν ανακληθεί απαλλοτριώσεις με μεσολάβηση του Υπουργείου Εσωτερικών για το σύνολο των 140 εκ. περίπου από τις συνολικές υποχρεώσεις του 0,5 δις.

Σημειώνεται ότι από πλευράς του, το Υπουργείο Παιδείας έχει οριστικά εγκαταλείψει την ιδέα για ανέγερση του σχολείου».

--------------------