27/3/14

Ο Υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας



Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας κ. Γιάννη Μανιάτη.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν τα θέματα των υδρογονανθράκων και της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ. «Μιλήσαμε για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και ενημερώσαμε τον κ. Υπουργό για το πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τα θέματα έρευνας και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων της Κύπρου. Ενημερώσαμε, επίσης, για το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε στη διαδικασία σχεδιασμού των υποδομών και, ιδιαίτερα, του χερσαίου τερματικού στο Βασιλικό» πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε, παράλληλα, ότι κατά τη συνάντηση ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε την πλευρά μας για τη μελέτη βιωσιμότητας που θα αρχίσει η Ελληνική Κυβέρνηση αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου, της Κρήτης και της Ελλάδας. Ανταλλάξαμε απόψεις, τόνισε, «και συμφωνήσαμε ότι θα δημιουργηθεί μια κοινή Ομάδα Εργασίας για να εξετάσει διάφορα θέματα που άπτονται της εσωτερικής αγοράς ενέργειας αλλά και των υδρογονανθράκων. Ο κ. Υπουργός μας ενημέρωσε, επίσης, για τις αναβαθμίσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή σε όλους τους Σταθμούς Υποδοχής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, κάτι πολύ σημαντικό, που συνάδει και με τη στρατηγική μας για το χερσαίο τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό».

Ερωτηθείς για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι σχεδιασμοί για τις υποδομές στο Βασιλικό, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με τη Noble Energy για να καταλήξουμε στη Συμφωνία Έργου, που θα είναι ουσιαστικά η συμφωνία που θα διέπει τη λειτουργία του τερματικού υγροποίησης».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Κύπρος συμμετέχει στη μελέτη βιωσιμότητας του έργου του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου, Κρήτης και Ελλάδας, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα από τα τρία Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος που αφορούσαν την Κύπρο και εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο καλοκαίρι. Η Κύπρος, είπε, θα συμμετέχει ως παρατηρητής, με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) της Ελλάδας να είναι ο φορέας υλοποίησης της μελέτης βιωσιμότητας που θα διενεργηθεί για να εξεταστεί κατά πόσον ο αγωγός είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά βιώσιμος. «Να τονίσω ότι στρατηγική μας επιλογή παραμένει το χερσαίο τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου, και γι’ αυτόν τον λόγο ανταλλάξαμε απόψεις για τις λειτουργίες των Σταθμών Υποδοχής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και τα σχέδια αναβάθμισής τους», κατέληξε.

_______________