25/3/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου


Οι ενδείξεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι καλές, με το διεθνή παράγοντα να φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται αυτές τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επισήμανε πως η σημασία της συλλογικότητας και της εθνικής συναίνεσης είναι το μήνυμα της σημερινής επετείου της 25ης Μαρτίου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη δοξολογία για την 25η Μαρτίου που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, στη Λεμεσό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε το χαιρετισμό της παρέλασης στη Λεμεσό, ερωτηθείς για το μήνυμα της ημέρας είπε ότι «το μήνυμα της ημέρας, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, κυρίως της μεγάλης οικονομικής κρίσης που περνά ο τόπος, είναι ότι, όπου υπάρχει συλλογικότητα, εθνική συναίνεση και συγκεκριμένος σαφής στόχος, τότε, παρ’ όλες τις δυσκολίες, θα έρθει η ώρα που θα υπάρξει φως στο τούνελ.

Η μέρα αυτή μάς στέλλει το μήνυμα ότι ο διχασμός ποτέ δεν εξυπηρέτησε το εθνικό συμφέρον», είπε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι «όταν δουλεύουμε συλλογικά κάνουμε θαύματα. Όταν το σαράκι της διχόνοιας περάσει μέσα μας τότε αρχίζουν οι εθνικές περιπέτειες και τραγωδίες».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έχει επέλθει ομαλοποίηση, σταθεροποίηση, οι ενδείξεις από τις αξιολογήσεις είναι καλές, ακόμη και διεθνείς Οίκοι μάς στέλλουν μήνυμα ότι πάμε σε καλό δρόμο. Υπομονή και αντοχή για να μπορέσει αυτός ο τόπος – διότι όντως έχει ένα λαό που αξίζει λόγω της ωριμότητας και της αυτοσυγκράτησης του – να μπορέσει να μπει στο στάδιο της ανάπτυξης και κυρίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάτι που είναι ο μεγάλος καημός όλων μας, διότι δεν θέλουμε να συνεχίζεται η φυγή της νεολαίας στο εξωτερικό. Θέλουμε κυρίως να αξιοποιηθούν τα μυαλά που έχουν κάνει τόσο καλές σπουδές, οι άνθρωποι οι οποίοι είναι έτοιμοι να μπουν στην παραγωγή, να δουλέψουν, να συνεισφέρουν και αυτοί με το δικό τους μερίδιο που είναι πολύ μεγάλο.

Η νεολαία αυτού του τόπου αξίζει καλύτερο μέλλον, και είμαι σίγουρος ότι θα το έχει διότι έχουμε όντως προχωρήσει και όλοι δεν το περίμεναν ότι θα φτάναμε μέχρι εδώ σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα. Αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο, να συνεχίσουμε πειθαρχημένα στην εφαρμογή του προγράμματος, διότι θα βγούμε συντομότερα από το πρόγραμμα όσο πιο γρήγορα και πειθαρχημένα το εφαρμόσουμε».

Κληθείς να αναφερθεί στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και να σχολιάσει δηλώσεις του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η θέση της Κυβέρνησης ήταν εξαρχής σαφής. Δεν τίθεται θέμα να διαπραγματευόμαστε δημοσίως. Θα ήταν το χειρότερο σφάλμα να μπούμε σε μια δημόσια διαπραγμάτευση και ουσιαστικά να ανατρέπουμε και να ακυρώνουμε τα διαπραγματευτικά μας ατού και τις όποιες διαπραγματευτικές μας τακτικές και στρατηγικές».

Πρόσθεσε ότι «η δημόσια διαπραγμάτευση κάνει ζημιά και η ιστορική εμπειρία μας αποδεικνύει ότι πρέπει να αποφύγουμε αυτή τη λογική, διότι όντως θα κάνουμε ζημιά στον εαυτό μας.

Στη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Έρογλου, ουσιαστικά θα γίνει μια ανασκόπηση για το πού βρισκόμαστε μέχρι τώρα στην κατάθεση των απόψεων».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε ακόμη στην αρχή και για όσους πιστεύουν ότι η λύση του Κυπριακού είναι έτοιμη τους απαντώ ότι όχι μόνο δεν είναι έτοιμη, αλλά χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση, χρειάζονται συμμαχίες και επιμονή σε βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ. Και είναι με αυτό τον τρόπο που θα μπορέσουμε να φέρουμε ακριβώς την έννοια της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου εντός της διαπραγμάτευσης, για να μπορέσει να υπηρετήσει την ίδια τη φιλοσοφία της λύσης. Ήδη με τις εξελίξεις στην αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ, αυτό καθημερινά θα επιβεβαιώνεται και θα επηρεάζει την ίδια τη διαπραγμάτευση σε όλα της τα πλάτη και μήκη.

Χρειαζόμαστε να δώσουμε μια νέα δυναμική. Και τη νέα δυναμική θα τη δώσουν ουσιαστικά και τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επιμένουμε, και έχει γίνει ήδη αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι ένα θέμα που θα δημιουργήσει την ώθηση στις συνομιλίες, θα αλλάξει το κλίμα, θα δημιουργήσει επιτέλους ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Φαίνεται ότι οι ενδείξεις είναι καλές στο θέμα αυτό. Φαίνεται ότι ο διεθνής παράγοντας αντιλαμβάνεται αυτή τη βασική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ελπίζω το συντομότερο να έχουμε απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση».

-------------------