17/3/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τις Ευρωεκλογές






Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με εκπροσώπους των κομμάτων, στο Υπουργείο Εσωτερικών, για σκοπούς ενημέρωσης των κομμάτων για τις διαδικασίες των Ευρωεκλογών.



Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το αντικείμενο της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος είπε: «Η σύσκεψη έγινε μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών με τα κόμματα για την άρτια διεξαγωγή των Ευρωεκλογών. Επίσης, ήσαν παρόντες όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβανομένων και των Έπαρχων, που εμπλέκονται στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014. Αυτές οι συναντήσεις γίνονται με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε κατά την ημέρα της ψηφοφορίας να έχουμε μια ομαλή διεξαγωγή της όλης διαδικασίας.

Έχω τη βεβαιότητα ότι θα είμαστε πανέτοιμοι και η συμμετοχή των κομμάτων είναι υποβοηθητική, ιδίως για την ευαισθητοποίηση των Κυπρίων του εξωτερικού, φοιτητών και άλλων που έχουν το δικαίωμα της ψήφου για συμμετοχή τους στις εκλογές».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό, ο κ. Υπουργός είπε: «Δόθηκε ένας αριθμός εκλογικών κέντρων που μπορούν να λειτουργήσουν εκτός Κύπρου. Αλλά, αυτή η δυνατότητα είναι υπό την αίρεση ότι θα έχουμε τον αναγκαίο αριθμό ψηφοφόρων. Εκεί και όπου μπορούμε να έχουμε 150 εκλογείς, θα λειτουργήσουμε και εκλογικό κέντρο.

Να προσθέσω ότι τα μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των Κυπρίων του εξωτερικού είναι απογοητευτικά. Και ένας από τους λόγους που είχαμε σήμερα αυτή τη συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων είναι για να προσπαθήσουμε όλοι, και η Κυβέρνηση και τα κόμματα, να προκαλέσουμε περισσότερο το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων (εξωτερικού) για τις Ευρωεκλογές».

Απαντώντας σε συναφή ερώτηση, σε ποιες χώρες παρατηρείται εκ μέρους των Κυπρίων του εξωτερικού έλλειψη ενδιαφέροντος, ο κ. Υπουργός είπε: «Η έλλειψη ενδιαφέροντος είναι γενική.

Με μοναδική εξαίρεση (μέχρι στιγμής) την Αθήνα, με τους αριθμούς που έχουμε σήμερα ενώπιον μας δεν μπορεί να λειτουργήσει εκλογικό κέντρο αλλού. Εύχομαι και ελπίζω να προκαλέσουμε αυτό το ενδιαφέρον ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε (περισσότερα) εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές, ο κ. Χάσικος είπε: «Οι διευθετήσεις έχουν ήδη γίνει. Να αναφέρω, για παράδειγμα, ότι όσοι Τουρκοκύπριοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι κάτοχοι της νέας ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν δηλώσει διεύθυνση διαμονής με βάση τα στοιχεία στο Σύστημα Αρχείου Πληθυσμού στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, εγγράφονται αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο και θα μπορούν να ψηφίσουν. Θα λειτουργήσουν κάλπες για τους Τουρκοκυπρίους που δικαιούνται και επιθυμούν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία σε συγκεκριμένα σημεία πλησίον των οδοφραγμάτων».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη με εκπροσώπους των κομμάτων για το θέμα των Ευρωεκλογών, ο κ. Υπουργός είπε: «Έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη μετά τις 17 Απριλίου. Αν, όμως, προκύψει έκτακτα ανάγκη για διεξαγωγή σύσκεψης ενωρίτερα, τότε αυτό θα γίνει».

____________