14/3/14

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Διαχείριση της Αλιευτικής Ικανότητας στην Θεσσαλονίκη



Ο Υπουργός Γεωργίας,  Φυσικών  Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Global Fishing Capacity – Less is more”, που διοργανώθηκε της 13 και 14 Μαρτίου 2014, στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.  με πρωτοβουλία της κας Μαρίας Δαμανάκη, Επίτροπου Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων.



Ο κ. Κουγιάλης σε παρέμβασή του τόνισε ότι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των αλιευτικών πόρων και του αλιευτικού στόλου για την αποφυγή της υπεραλίευσης των αποθεμάτων ιχθύων, είναι προϋπόθεση για την προώθηση βιώσιμης αλιείας. Τα σκάφη, ανάφερε, εξακολουθούν να αλιεύουν περισσότερα ψάρια από όσα μπορούν να αναπαραχθούν με ασφάλεια και η πλεονάζουσα ικανότητα του αλιευτικού στόλου υπονομεύει τόσο τη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων και, κατά συνέπεια, του κλάδου της αλιείας, όσο και τη βιωσιμότητα  παράκτιων κοινοτήτων που εξαρτώνται από την αλιεία.
Η ουσιαστική αντιμετώπιση της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας εναπόκειται στη συλλογική, πολιτική βούληση, ανάφερε ο κ. Κουγιάλης και σημείωσε ότι απαιτείται, μεταξύ άλλων,
-       μείωση του αλιευτικού στόλου
-       στήριξη σε αλιείς παραχωρώντας κίνητρα και βοήθεια για να συμπληρώνουν το εισόδημα τους μέσα από δραστηριότητες, όπως ο αλιευτικός τουρισμός, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στη θάλασσα, και να μην στηρίζονται αποκλειστικά στην αλιεία
-       περαιτέρω προώθηση της ιχθυοκαλλιέργειας για να πετύχουμε ασφάλεια τροφίμων
-       δημιουργία τεχνητών υφάλων για προστασία και ενίσχυση των αλιευτικών αποθεμάτων και της βιοποικιλότητας
-       δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών βάσει της Σύμβασης για τη βιοποικιλότητα

Καταλήγοντας, ο κ. Κουγιάλης ανάφερε ότι στην Κύπρο εφαρμόζουμε το μέτρο της μόνιμης απόσυρσης σκαφών στη βάση ολοκληρωμένων διαχειριστικών σχεδίων και πρόσθετα θα προωθήσουμε τον αλιευτικό τουρισμό με κίνητρα για επενδύσεις, για διαφοροποίηση του εισοδήματος του ψαρά με στόχο μια περιβαλλοντικά βιώσιμη, καινοτόμο και ανταγωνιστική αλιεία. Επίσης, άρχισε η δημιουργία πέντε τεχνητών υφάλων και μελέτη για δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Θεωρούμε ότι τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν ουσιαστικά στη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών αποθεμάτων, συμπλήρωσε.

Η διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν Υπουργοί και άλλοι εκπρόσωποι κρατών και διεθνών οργανισμών, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας διάστασης για τα εξωτερικά θέματα που έχει εισαγάγει η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Με τη νέα πολιτική ενδυναμώνεται η διεθνής δέσμευση της ΕΕ να αντιμετωπίσει το πλεόνασμα της παραγωγικής αλιευτικής ικανότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η λήξη της διάσκεψης σηματοδοτήθηκε από την υπογραφή κοινής δήλωσης από τις συμμετέχουσες χώρες για την προώθηση αειφόρου διαχείρισης της αλιευτικής παραγωγικής ικανότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. 

-------------------------------------