24/3/14

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή για την εθνική επέτειο της 25 ης Μαρτίου 1821

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
κ. Κώστα Καδή για την εθνική επέτειο της 25 ης Μαρτίου 1821

 
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,
 
Ο σημερινός εορτασμός της επετείου της 25 ης Μαρτίου γίνεται υπό τη σκιά του αδόκητου θανάτου ενός σημαντικού πολιτικού άνδρα του τόπου μας, του Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου. Ο εκλιπών, που έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας ενώ είχε ακόμα πολλά να προσφέρει, διακρινόταν για το ήθος, την εντιμότητα, τη μετριοπάθεια, τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα στην άσκηση των καθηκόντων του σε όλα τα αξιώματα που ανέλαβε. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς εξήρε το ήθος του, «την αγάπη του για την Ελλάδα και το πάθος του για την εθνική υπόθεση της μαρτυρικής μεγαλονήσου». Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Με συγκίνηση και περηφάνια ο όπου γης Ελληνισμός τιμά ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της ιστορίας του, την επέτειο της 25 ης Μαρτίου. Η μέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που οδήγησε στην απαλλαγή από τον τουρκικό ζυγό και στην εθνική παλιγγενεσία, συνδέθηκε, όχι τυχαία, με τη μέρα του χαρμόσυνου αγγέλματος του ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Με σύνθημα το «Ελευθερία ή Θάνατος» οι υπόδουλοι για 400 σχεδόν χρόνια ραγιάδες ύψωσαν το ανάστημά τους και επιχείρησαν αυτό που μέχρι τότε φαινόταν ακατόρθωτο. Η φλόγα του ξεσηκωμού, από την καρδιά της Πελοποννήσου και τη Μονή της Αγίας Λαύρας, απλώθηκε γρήγορα στην Ήπειρο και τη Μακεδονία, στη Θράκη και το Αιγαίο, στα βουνά και τις θάλασσες και έφτασε μέχρι την Κύπρο μας που δήλωσε παρούσα στη μεγάλη κλήση. Τα ντουφέκια των αρματολών και των κλεφτών έσμιξαν με τα κανόνια των μπουρλοτιέρηδων και με την ψυχική δύναμη του απλού λαού, και ανέδειξαν τον Κολοκοτρώνη, τον Διάκο, τον Κανάρη, τον Ανδρούτσο, την Μπουμπουλίνα, γράφοντας νέες σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού.
Δεν έλειψαν από τον αγώνα ούτε οι δύσκολες στιγμές ούτε οι έριδες και τα προβλήματα. Όμως η αγάπη για τη λευτεριά, η απόφαση για θυσία και το πνεύμα συλλογικής ευθύνης από το οποίο διαπνέονταν υπερίσχυσαν στους επαναστατημένους Έλληνες και τους κράτησαν προσηλωμένους στον σκοπό τους. Έτσι, τέσσερις σχεδόν αιώνες μετά την άλωση της Βασιλεύουσας, το όραμα της λευτεριάς πήρε σάρκα και οστά με την ίδρυση του ελληνικού κράτους που, αν και μικρό αρχικά σε έκταση, έδινε ελπίδα και προοπτική για τη συνέχεια.  

Με σεβασμό στην ιστορία μας και πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, τιμούμε την εθνική επέτειο από την οποία αντλούμε θάρρος και αποφασιστικότητα. Μέσα σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται δραματικά, επιβάλλεται να αγωνιστούμε μονιασμένοι για να διασφαλίσουμε την ιστορική μας συνέχεια και για να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη και ελεύθερη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία ανήκουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε είναι η ενότητα όλων των δυνάμεων του λαού μας. Ο ολιγογράμματος αγωνιστής του ´21 και μεγάλος δάσκαλος του έθνους Μακρυγιάννης μας τονίζει ότι πρέπει να «είμαστε εις το εμείς κι όχι εις το εγώ». Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τον δρόμο του «εμείς», τον δρόμο της σωτηρίας.

____________