19/2/14

Υπουργική Διάσκεψη για την Ευρώ-Μεσογειακή Βιομηχανική Συνεργασία στ o πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στις Βρυξέλλες




Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η 9 η Υπουργική Διάσκεψη της Ευρωμεσογειακής Βιομηχανικής Συνεργασίας. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Στέλιος Χειμώνας.


Τις εργασίες της Διάσκεψης απασχόλησαν κατά κύριο λόγο οι μελλοντικές στρατηγικές σε ό,τι αφορά την Ευρωμεσογειακή Βιομηχανική Συνεργασία και, συγκεκριμένα, η ενθάρρυνση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) ως προς την εξαγωγική τους συμπεριφορά και απόδοση, οι στρατηγικές διεθνοποίησης και η σημασία των δικτύων και των συνεργατικών σχηματισμών για ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Στέλιος Χειμώνας, σε σχετική παρέμβασή του, σημείωσε την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση των ευρωμεσογειακών δικτύων και συνεργασιών σε τομείς που αφορούν την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει και διευκολύνει τόσο την οικονομική όσο και τη διοικητική συνεργασία βιομηχανικής ανάπτυξης μεταξύ τρίτων χωρών και των κρατών μελών της Μεσογείου. Καλωσόρισε την προώθηση μιας ενισχυμένης βιομηχανικής συνεργασίας και ανάπτυξης στη Μεσογειακή λεκάνη, ιδιαίτερα σε έργα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών. Οι τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας αποτελούν, είπε, τομείς προτεραιότητας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βρει τους τρόπους εκείνους που θα ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία. Πρέπει, τόνισε, να έχουμε σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για επίτευξη των στόχων μας και να καθοριστούν τρόποι καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των χωρών.

Οι Υπουργοί συνυπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία παρέχεται πολιτική στήριξη για συνέχιση της Ευρώ-Μεσογειακής Συνεργασίας και προσδιορίζονται οι συμφωνημένες προτεραιότητες και δράσεις που πρέπει να προωθηθούν τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο με σκοπό την ενίσχυση και ενθάρρυνση της Βιομηχανικής Συνεργασίας.
___________