2/2/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στη γιορτή του Αγίου Μάρωνα στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων







Με μεγάλη χαρά και απεριόριστο σεβασμό σας απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό σήμερα, ημέρα του Αγίου Μάρωνα, ιδρυτή και προστάτη της Συρο-Μαρωνιτικής Εκκλησίας της Αντιοχείας.



Συγκεντρωθήκαμε στον ιερό αυτό χώρο για να τιμήσουμε τον Άγιο Μάρωνα, σε μια γιορτή πολύ σημαντική και συμβολική για τους Μαρωνίτες.

Το ίδιο το όνομά τους προέρχεται από τον Άγιο Προστάτη τους από την Αντιόχεια, γνωστό για την πνευματική φιλία που διατηρούσε με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Το ίδιο αυτό πνεύμα φιλίας διατηρούν και οι Μαρωνίτες μέχρι σήμερα στο νησί μας όσο και στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μια περιοχή που διψά για ειρήνη, ενότητα και συνεργασία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που τη δοκιμάζουν διαχρονικά. Σε αυτή την περιοχή η Κύπρος, η πατρίδα όλων εμάς, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ως παράγοντας συμφιλίωσης, σταθερότητας και προόδου.

Τιμώντας σήμερα τον λιτό και αφοσιωμένο στον Θεό Άγιο Μάρωνα, ο οποίος έζησε σε μια εξίσου ταραχώδη εποχή με τη σημερινή, τιμούμε και τη μαρωνιτική κοινότητα της Κύπρου. Ένα εκλεκτό κομμάτι της κοινωνίας και της ιστορίας της Κύπρου.

Οι Μαρωνίτες της Κύπρου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολυπολιτισμικής πατρίδας μας. Εδώ και αιώνες εκπροσωπούν μια δυναμική και παραγωγική κοινότητα που, πιστή στις παραδόσεις, τα έθιμα και τη θρησκευτική της λατρεία, προσφέρει θετικά στην ανάπτυξη και στην πολιτισμική πολυμορφία της κοινής μας πατρίδας.

Είναι παράλληλα ένα κομμάτι της Κύπρου που δέχθηκε σοβαρότατο πλήγμα από την τουρκική εισβολή. Συμμεριζόμαστε την αγωνιώδη προσπάθεια της μαρωνιτικής κοινότητας για την επιβίωσή της και αναγνωρίζουμε πως βασική προϋπόθεση γι’ αυτήν είναι η επιστροφή στα κατεχόμενα χωριά και στη γη των προγόνων της.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο στόχος της αυτός κατέχει σημαντική θέση στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση έχει στην προσοχή της και ενδιαφέρεται για τα πολλαπλά προβλήματα που απασχολούν τη μαρωνιτική κοινότητα, τα πλείστα των οποίων οφείλονται στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.

Θέλω να διαβεβαιώσω, επίσης, ότι τα προβλήματα αυτά θα είναι στις προτεραιότητες των συνομιλιών που θα έχω με την Αυτού Αγιότητα, τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά την επίσκεψή μου στο Βατικανό, στις 15 αυτού του μηνός.

Η φετινή γιορτή του Αγίου Μάρωνα συμπίπτει με μια κρίσιμη και καθοριστικής σημασίας περίοδο για την Κύπρο. Καθώς αγωνιζόμαστε για την παλινόρθωση της οικονομίας μας και την έξοδο της χώρας από τη δραματική ύφεση στην οποία έχει περιέλθει, είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε και για την επίλυση του Κυπριακού. Να διεκδικήσουμε την επανένωση της χώρας μας, με σύνεση και αποφασιστικότητα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια διάπραξης λαθών. Έχουμε την υποχρέωση σωστής και αποτελεσματικής πολιτικής.

Δραττόμενος της ευκαιρίας, θέλω να διακηρύξω τη βαθιά πεποίθησή μου ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει σύντομα μια άλλη χώρα. Μια χώρα που θα προσφέρει προστασία και ίσες προοπτικές προκοπής σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της σε όλη την επικράτειά της και την ίδια ώρα να είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Προϋπόθεση είναι μια λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νόμιμων πολιτών. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λειτουργική και βιώσιμη που θα ενώνει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία.

Η λύση της επανένωσης και της διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιδιώκουμε είναι διεκδικήσεις για όλους τους Κύπριους. Για τους Ελληνοκύπριους, για τους Τουρκοκύπριους, για τους Μαρωνίτες και για κάθε νόμιμο Κύπριο, όπου και αν ανήκει, ό,τι και αν πιστεύει.

Δεν είναι προτεραιότητά μας οι τακτικισμοί και τα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών. Προτεραιότητά μας είναι να καταλήξουμε σε λύση και να ξαναενώσουμε την κοινή μας πατρίδα.

Μας ενδιαφέρει η επανένωση να στηριχθεί από τον λαό, να αντέξει στις δοκιμασίες, να διαμορφώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και να επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συνδημιουργίας για όλους, για το καλό όλων.

Είναι γι’ αυτό που επιμένουμε πως προτού εμπλακούμε σε ένα διάλογο, θα πρέπει με σαφήνεια και χωρίς αμφισβητήσεις και αμφισημίες να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού. Για να μην οδηγηθούμε ξανά σε ναυάγιο, για να μην βρεθούμε μπροστά σε ένα αδιέξοδο που αυτή τη φορά ίσως να είναι και το τελευταίο.

Αυτές είναι οι ειλικρινείς προθέσεις μας. Αυτό είναι το όραμά μας. Αυτή είναι η βούλησή μας για την πατρίδα μας, για το σύνολο του λαού μας, για το μέλλον μας.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μας Μαρωνίτες που συμμετέχουν ενεργά στον κοινό αγώνα για τη λύση και την επανένωση της πατρίδας μας στην οποία να ζουν ειρηνικά Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι, και εύχομαι αυτή να είναι η τελευταία φορά που γιορτάζουν τον προστάτη Άγιό τους μακριά από τα χωριά τους.
_________________