2/2/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Κάτω Πύργου






Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα στην όμορφη κοινότητα Κάτω Πύργου για να τελέσουμε τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Κέντρου Υγείας.



Ενός σημαντικού έργου υποδομής, το οποίο έρχεται να συμβάλει στην εκπλήρωση των προσδοκιών μας για αναβάθμιση του τομέα της υγείας στον τόπο μας.

Η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) βρίσκεται στην πρώτη επιλογή του κράτους για την αποσυμφόρηση και την ορθολογική χρήση τόσο των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όσο και της εφαρμογής της οργανωμένης πρόληψης που θα οδηγήσει τελικά στην ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Για την ανάπτυξη της απαιτείται η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και του σχετικού λειτουργικού εξοπλισμού.

Επιτρέψτε μου, κατ΄ αρχήν, να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους έπεισαν ότι η ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας ήταν επιτακτική ανάγκη και θα έπρεπε να υλοποιηθεί.  Ένα αίτημα που υπήρχε για δεκαετίες, όμως με τις ορθές παρεμβάσεις τους, έγινε κατορθωτή η εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων και έτσι έχουμε σήμερα μπροστά μας αυτό το ωραίο οικοδόμημα.

Θερμές ευχαριστίες επίσης προς τους λειτουργούς των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών καθώς και τους Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και μόλις δόθηκε η έγκριση για την υλοποίηση του έργου, σε χρόνο ρεκόρ, προέβησαν σε όλες εκείνες τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο.  Για να γίνει αντιληπτό, δόθηκε η έγκριση τον Οκτώβριο του 2012 και το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013.

Ευχαριστίες, επίσης, προς τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών που ενέκρινε τη δαπάνη και γενικά σε όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας.

Το Κέντρο Υγείας Κάτω Πύργου που είναι από τα πρώτα που λειτουργούν στη χώρα μας, ιδρύθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.  Η ανέγερση νέου κτιρίου κατάλληλα διαρρυθμισμένου, αποτελεί επιστέγασμα της καλής συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με την τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας ως στόχο τη δωρεά παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες στους τομείς της πρόληψης και θεραπείας πρώτου επιπέδου.

Ο τομέας της υγείας οφείλει να εκπληρώνει τους βασικούς στόχους: α) να παρέχει σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, όταν τις έχουν ανάγκη, β) να διασφαλίζει τη πιο ψηλή δυνατή ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γ) να είναι κοινωνικά δίκαιος.

Τα σύγχρονα συστήματα υγείας βασίζονται σε ένα ευρύ δίκτυο μικρότερων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα Κέντρα Υγείας κατανέμονται χωροταξικά με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην αποστολή τους, καλύπτοντας με επάρκεια συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Ο ρόλος των Κέντρων Υγείας και των ιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι να παρέχουν ιατρική φροντίδα στον πληθυσμό ευθύνης τους με την αντιμετώπιση-θεραπεία, αλλά και τη πρόληψη των προβλημάτων υγείας του πολίτη. 

Πρόκειται για δομές οι οποίες εγγυώνται την αναγκαία αλλά επαρκή και ολοκληρωμένη προσφορά υπηρεσιών, με εστίαση στη προαγωγή της υγείας και τη προληπτική ιατρική.  Η λειτουργία τους αποτελεί μεγάλη ανάσα για τα νοσοκομεία καθώς συμβάλλει στην αποσυμφόρηση τους, μειώνοντας ουσιαστικά τον όγκο εργασίας, σε επίπεδο τόσο των απλών επειγόντων περιστατικών, όσο και εξωτερικών ιατρείων. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνονται από τη μια τα νοσοκομεία και από την άλλη οι ασθενείς, αφού η πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας είναι ευκολότερη και η εξυπηρέτηση ταχύτερη και αποτελεσματικότερη.

Όλα αυτά τα δεδομένα αλλά και ο σταθερός στόχος της κυβέρνησης για τη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με σκοπό την αποκέντρωση και την ίση πρόσβαση, από απόψεως τόπου και χρόνου για όλους τους κατοίκους, μας οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του Κέντρου το οποίο είναι έτοιμο να τεθεί στην υπηρεσία των κατοίκων της περιοχής.

Ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, το εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό και ο απαραίτητος εξοπλισμός θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Έχουμε δεσμευθεί να προσαρμόσουμε και να μετασχηματίσουμε το υπάρχον σύστημα υγείας στον τόπο μας και να το καταστήσουμε ικανό να ανταποκρίνεται στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες, με γνώμονα πάντοτε τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και τις ανάγκες των κυπρίων πολιτών.

Με αυτές τις σκέψεις, εγκαινιάζω το Κέντρο Υγείας Κάτω Πύργου Τηλλυρίας και εύχομαι σε όλους υγεία και στο προσωπικό που το στελεχώνει καλές δουλειές.
___________________