11/2/14

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Ερογλου, στο χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, στην παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, κας Λίζα Μπάτενχαϊμ. 


 Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Θέλω να πιστεύω πως η σημερινή μέρα θα αποτελέσει την απαρχή για να τεθεί τέρμα σε μια ανεπιθύμητη και απαράδεκτη κατάσταση που κρατά διαιρεμένο το νησί και τον λαό μας για σαράντα τόσα χρόνια.

Η επιθυμία των ηγετών και των δύο κοινοτήτων είναι μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης να καταλήξουμε σε μία λύση που θα τερματίζει οριστικά τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνύπαρξη, συνδημιουργία και προκοπή.

Είναι καλά γνωστό πως η λύση θα βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής και τη σωρεία αποφάσεων και ψηφισμάτων του OHE προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε ένα ομόσπονδο, δικοινοτικό, διζωνικό κράτος με πολιτική ισότητα που θα επανενώνει το Κράτος, τον λαό και την οικονομία.  Μία λύση που θα είναι διαρκής, λειτουργική και βιώσιμη.

 Η σημερινή κοινή δήλωση θέτει το πλαίσιο και μας βασικές αρχές λύσης. Αυτό που απαιτείται είναι το όραμα και η αποφασιστικότητα των ηγετών αλλά και του λαού μας Κύπρου να εργαστούν ώστε, από τη μια, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους  αλλά, και ταυτόχρονα, να πετύχουμε μία λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους.

 Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του τόπου και σεβόμενος πλήρως μας διαφορετικές απόψεις, την καλώ ανταποκρινόμενη στην κοινή επιθυμία του συνόλου των Ελληνοκυπρίων να ενώσουμε δυνάμεις για αυτά που ακολουθούν γιατί είναι καλά γνωστό πως το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί την τελική λύση, αλλά την απαρχή μας επίπονης προσπάθειας προκειμένου να φτάσουμε μας επιθυμητούς στόχους.

 Είμαι βέβαιος, πως η αγάπη μας την πατρίδα μας αλλά και ο δεδομένος πατριωτισμός του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και του λαού θα επιτρέψουν ώστε ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα για την οριστική δικαίωση των προσδοκιών του λαού μας».


--------------------------