13/2/14

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ηταν ένα αναμενόμενο νομοσχέδιο με βάση και προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, αλλά και με βάση τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της δανειακής σύμβασης της χώρας μας. Ουσιαστικά είναι μια διαδικαστική εξέλιξη, τυπική θα έλεγα, η οποία θα προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση, τις επόμενες μέρες. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση μονάδας αποκρατικοποιήσεων και διασφαλίζει ότι κατά τη διάρκεια και σε όλα τα στάδια της αποκρατικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών θα υπάρχει συνεχής διαβούλευση με τους εργαζομένους, αλλά και ότι η διαδικασία θα υπόκειται στον έλεγχο της Βουλής σε όλα στάδια ακόμη και πριν το τέλος».

Κληθείς να σχολιάσει την αποχή των τεσσάρων Υπουργών του ΔΗΚΟ από την ψηφοφορία για την έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έγινε ψηφοφορία, υπήρξε αποχή κάποιων Υπουργών και δεν επιθυμώ να σχολιάσω οτιδήποτε άλλο».

Ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων είπε ότι «όσον αφορά τις ενστάσεις των κομμάτων να σας υπενθυμίσω ότι πριν από λίγο είπαμε ότι αποστέλλεται το νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση. Εκεί, όπως και για κάθε άλλο νομοσχέδιο θα γίνει συζήτηση, διαβούλευση, ανταλλαγή απόψεων μέχρι να τεθεί σε ψηφοφορία από τη Βουλή».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με του εργαζόμενους στους ημικρατικούς οργανισμούς απάντησε ότι «σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς, αναμφίβολα ήδη υπάρχουν νομοθεσίες που διασφαλίζουν το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να διαβουλεύεται καθ’ όλη την πορεία και με τους εργαζομένους― και το διασφαλίζουμε μέσω του νομοσχεδίου― έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες τους».

Κληθείς να πει κατά πόσο ανησυχεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κατάσταση με τη στάση του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σαφής ότι αυτή την κρίσιμη ώρα και για την οικονομία και για την εξέλιξη του Κυπριακού μέσω των διακοινοτικών συνομιλιών χρειάζεται ―και το έχει διακηρύξει― η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στόχων και πολιτικών δυνάμεων, με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις ώστε να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα μας, για να πορευθεί το δύσκολο δρόμο και για έξοδο από την οικονομική κρίση και για την λύση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν εκτιμά πως το νομοσχέδιο θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο απαραίτητο για να εκπληρώσει η Κύπρος τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τους δανειστές της και να πάρει την επόμενη δόση».

Τέλος, σε ερώτηση για τα ζητήματα που έθεσαν οι συντεχνίες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «τα αιτήματα τους θα ληφθούν υπόψη».

--------------------