31/1/14

Εξαγγελία Σχεδίου Δράσης για την Ορθολογική Διαχείριση και Εξοικονόμηση Υδάτινων Πόρων από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλη



Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, εξήγγειλε, σήμερα, τον καταρτισμό επταετούς Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων.


Ο κ. Κουγιάλης μιλώντας στα πλαίσια του διεθνούς Συμποσίου «European Urban Water», που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, υπογράμμισε ότι το νερό αποτελεί το σημαντικότερο φυσικό πόρο για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας, γι’ αυτό και η διαχείρισή του και κυρίως του νερού των πόλεων αποτελεί πραγματική πρόκληση, αφού οι σύγχρονες πόλεις και τρόπος ζωής έχουν αυξημένες ανάγκες ύδρευσης.

Η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία, η ξηρασία και οι αιφνίδιες πλημμύρες έχουν ως άμεση επίπτωση την όξυνση του υδατικού προβλήματος και επιβάλλουν την ανάγκη για ορθολογική χρήση του νερού και την εφαρμογή στρατηγικής για ολοκληρωμένη και αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ως εκ τούτου, η διαχείριση και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων αποτελούν έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες πολιτικής του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι για την προώθηση και εφαρμογή της πολιτικής αυτής καταρτίζεται Σχέδιο Δράσης που θα εδράζεται σε τρεις άξονες: την ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη σταδιακή ένταξη του ανακυκλωμένου νερού για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου για ανάπτυξη της γεωργίας και του περιβάλλοντος και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών, ώστε να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των στόχων που τίθενται.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η εξασφάλιση αρκετών ποσοτήτων για ικανοποίηση των αναγκών του πληθυσμού σε πόσιμο νερό, καλής ποιότητας, καθώς και η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και άλλων μη συμβατικών πηγών νερού, όπως είναι το ανακυκλωμένο νερό, με στόχο την ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου, σημειώνοντας ότι ολοένα και περισσότερες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού αξιοποιούνται για εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων, καθώς και για άρδευση γεωργικών καλλιεργειών.

Τέλος, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι το επταετές Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει και μέτρα για διαχείριση της ζήτησης του νερού, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης με στόχο την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών στην προσπάθεια εξοικονόμησης νερού.
-----------------------------