10/1/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη




 

Απόλυτη ικανοποίηση για την αξιόλογη δουλειά που επιτελείται στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε τα Γραφεία της Διεύθυνσης (πρώην Γραφείο Προγραμματισμού), συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.



Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στα Γραφεία της Διεύθυνσης ο Γενικός της Διευθυντής κ. Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας σε Υπηρεσία του Δημοσίου και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουν οτιδήποτε μπορούμε για την υλοποίηση του προγράμματος της Κυβέρνησης» και στην προσπάθεια που καταβάλλεται «και για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αλλαγή πλεύσης η οποία χρειάζεται».

Μιλώντας σε διευθυντικά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι τυχαία η επιλογή μου ως πρώτη επίσκεψη να είναι η επαφή και ο διάλογος μαζί σας για το πώς μπορεί να αξιοποιήσουμε σημαντικούς πόρους πλέον από την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά και τις αποφάσεις για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που φτάνουν μέχρι και το 95%, την επιπλέον βοήθεια που έχουμε πετύχει της τάξης των 200 εκ. ευρώ για φέτος και του χρόνου και ακόμη και τις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως.

Ο ρόλος και οι εισηγήσεις σας είναι πάρα πολύ σημαντικά. Αυτό που λείπει είναι οι επενδύσεις σε έργα προκειμένου να υπάρξει απασχόληση που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Θεωρώ ότι η στενότατη συνεργασία μας είναι εκ των ων ουκ άνευ και η συμβολή σας θα είναι ίσως η σημαντικότερη στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Δεν αρκούμαι στο γεγονός ότι (το Γραφείο Προγραμματισμού) αναβαθμίστηκε σε Γενική Διεύθυνση αποδίδοντας ακριβώς τη σημασία που πρέπει στο Γραφείο. Αν τελικά εγκριθεί από πλευράς Βουλής η πρόταση για αποσυμφόρηση από τη μια του φόρτου εργασίας των Υπουργείων και από την άλλη για δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικό το κράτος, η Γενική Διεύθυνση κατά την άποψη μου θα πρέπει να υπαχθεί και να στελεχώσει ένα ενδεχόμενο Υφυπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι ο βασικός πυλώνας υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Θεωρώ σημαντικότατη τη συνεισφορά σας μέχρι σήμερα και πιστεύω ότι με την αναβαθμισμένη μορφή που παίρνει η Γενική Διεύθυνση και ιδιαίτερα με τη γνωστοποίηση το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου της ιστοσελίδας - όπου θα ο κάθε πολίτης θα έχει μονοθυριδική πρόσβαση για να πληροφορείται για τα διάφορα προγράμματα, για τη βοήθεια που μπορεί να τυγχάνει από το Γραφείο σας για την απορρόφηση όσο το δυνατόν της μεγίστης δυνατής οικονομικής βοήθειας από τα διάφορα διαρθρωτικά, οριζόντια ή άλλα προγράμματα της ΕΕ - θα δημιουργηθούν και οι πραγματικές συνθήκες για να αντλούμε εμείς το σύνολο των όσων δικαιούμαστε ή ακόμη και περισσότερα.

Συγχαρητήρια για το έργο που επιτελείτε. Ο διάλογος θα μας βοηθήσει στο να δημιουργήσουμε ακόμα πιο έντονες προϋποθέσεις συνεργασίας για το καλό ευρύτερα του κυπριακού λαού».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τους χώρους, όπου στεγάζεται το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης και συνομίλησε μαζί τους.
Αργότερα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για την επίσκεψη του στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, είπε ότι «είναι ίσως από τους σημαντικότερους τομείς που μπορούν να υποβοηθήσουν στην υλοποίηση προγραμμάτων, του προγραμματισμού, της ανόρθωσης της οικονομίας και των επόμενων κινήσεων που θα δώσουν την ευκαιρία ανάκαμψης και επανεκκίνησης (της οικονομίας).

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της επίσκεψης μου στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης. Ο λόγος, πέραν του ότι είναι ένα άρτια στελεχωμένο Τμήμα της Κυβέρνησης και έχει συμβάλει σημαντικά και στην επιτυχία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αλλά και σε σωρεία άλλων μέτρων και έργων της Κυβέρνησης, είναι και το γεγονός ότι η Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων θα είναι πια σε θέση να ενημερώνει τους πολίτες για τα προγράμματα, να συντονίζει την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία για την καλύτερη, μέσα από τους σχεδιασμούς και τον προγραμματισμό, και τη μέγιστη δυνατή ποσότητα κεφαλαίων που θα υποβοηθήσουν στα έργα ανάπτυξης και που θα πρέπει να απορροφηθούν από τα ευρωπαϊκά Ταμεία. Συνεπώς, θεώρησα ότι έπρεπε και μετά ιδιαίτερα και την ενίσχυση με 200 εκ. ευρώ και 95% των συγχρηματοδοτούμενων έργων και άλλα, να βρεθώ και να ανταλλάξω κάποιες απόψεις και να διαβουλευτούμε για το πώς προχωρούμε παραπέρα.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και θέλω να συγχαρώ τον Διευθυντή και τα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη, καθώς και στελέχη της Υπηρεσίας, διότι ήταν πανέτοιμοι. Παρακολουθώ να γίνεται μια αξιολογότατη δουλειά που θα μιας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατόν βαθμό είτε απορρόφησης (κεφαλαίων) είτε προγραμματισμού είτε στον όλο σχεδιασμό για την παραπέρα ανάπτυξη της πατρίδας μας».

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα δημιουργίας Υφυπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα αποτελεί το βασικό πυρήνα» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν ήταν διακοσμητική η πρόταση μου για δημιουργία Υφυπουργείων. Έχουμε ανάγκη αποσυμφόρησης των υδροκέφαλων Υπουργείων που δεν είναι δυνατόν με τις τόσες πολλές αρμοδιότητες να μπορεί ο πολιτικός προϊστάμενος να παρακολουθεί. Επίσης, είναι και ο συντονισμός που πρέπει να υπάρξει με τις πολλές Διευθύνσεις και πιστεύω ότι σε αυτό τον τομέα θα υποβοηθήσει η δημιουργία ενός ανάλογου Υφυπουργείου, όπως επίσης Υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Υπηρεσιών, καθώς και Τουρισμού. Είναι σημαντικοί πυλώνες που θα υποβοηθήσουν τον καλύτερο προγραμματισμό και την επιτέλεση του κυβερνητικού έργου αλλά και την προς τους πολίτες οφειλόμενη συνεισφορά».

____________