30/1/14

Χαιρετισμός του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και Προέδρου της Βουλής κ.Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Χαιρετισμός του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και Προέδρου της Βουλής
κ.Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην εκδήλωση της Θεματικής Πολιτισμού της ΕΔΕΚ
αφιερωμένη στη Μέρα των Γραμμάτων 
Αίθουσα Καστελιώτισσα – Λευκωσία


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Συγχαίρω τη Θεματική Πολιτισμού της ΕΔΕΚ για την οργάνωσης της αποψινής εκδήλωσης που έχει πλέον καταστεί ετήσιος θεσμός.

Ως ΕΔΕΚ πιστεύουμε και οραματιζόμαστε την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική προσφορά και τη δικαιοσύνη όπως τη δίδαξαν με το έργο και το παράδειγμα τους οι Τρεις Ιεράρχες προβάλλοντας ως τις πιο μεγάλες αξίες:

-       Το σεβασμό στην αξία του ανθρώπου ανεξάρτητα από την καταγωγή του, το χρώμα του, τη χώρα προέλευσης του.

-       Τη διατήρηση ενός σταθερού συστήματος αναφοράς που προκύπτει από τη δική μας παράδοση, τη δική μας   ιστορία και το δικό μας πολιτισμό.

-       Την κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος στο οποίο θα ζήσουν οι νέοι μας και να διακριθούν.

-       Την κατανόηση της κοινωνίας της γνώσης και την αυτοπραγμάτωση έναντι των κοινωνικών αναγκών που βιώνουμε όλοι σήμερα σε βαθμό τραγικό.
Στόχος μας ανυποχώρητος είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά όπως τη δίδαξαν με το έργο τους οι Τρεις Ιεράρχες.

Οι αρχές αυτές είναι όσο ποτέ άλλοτε μηνύματα που θα πρέπει να αφυπνίσουν τη συνείδηση μας και να απομακρύνουν τη λήθη που έχει επικαλύψει επικίνδυνα την αγωνιστικότητα, την παρρησία και την κοινωνική υπευθυνότητα των συμπολιτών μας.

Η πατρίδα μας καθώς πορεύεται μέσα στον ιστορικό χώρο, έχει χρέος να ασφαλίζει και να ελέγχει την πορεία της με τη σταθερότητα των θεσμών της αλλά προπαντός με τη διάπλαση και την καθοδήγηση των επερχόμενων γενεών μέσω του πολιτισμού.

Η ΕΔΕΚ έχοντας πλήρη επίγνωση της δύναμης που εκπέμπει ο πολιτισμός στη ψυχή, στο ήθος, στη σκέψη και στο πνεύμα συνεχίζει να προάγει την ευρύτερη πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου μας όπως είναι και η αποψινή εκδήλωση της Θεματικής Πολιτισμού του Κ.Σ. ΕΔΕΚ που οργανώνεται με την ευκαιρία της Γιορτής των Γραμμάτων.

Ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί πια στη συνείδηση όλων μας και τιμά ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων θέλοντας έτσι να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς που ανάλωσαν τη ζωή τους ως φωτοδότες και υγιή πρότυπα βίου, στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την προκοπή του λαού μας.

Απόψε τιμούμε δύο εκλεκτούς πνευματικούς ανθρώπους που έθεσαν ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους στην πνευματική πρόοδο και στη θεσμοποίηση των πολιτιστικών αξιών του τόπου μας.

Τιμούμε τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Χρυσορρογιατίσσης κ. Διονύσιο και τον εκπαιδευτικό Ανδρέα Παναγίδη.

Ο Ηγούμενος Διονύσιος επιδόθηκε σε ένα θεάρεστο έργο. Στη θεραπεία του πνεύματος η οποία συνίσταται στην καλλιέργεια όλων των ανώτατων αξιών, ιδεών και πράξεων προκειμένου να καταστεί ο συνάνθρωπος μας εραστής του ωραίου και μεγάλου. Με λαμπρές σπουδές ανέβηκε σταδιακά την κλίμακα των ιεραρχικών αξιωμάτων και πρόσφερε ανεκτίμητο έργο. Εθνικό και πολιτιστικό. Αγωνίστηκε στον επικό αγώνα του 1955-59 με το ψευδώνυμο «Θάνος», συνελήφθη και βασανίστηκε αλλά παρέμεινε αγέρωχος ταγός των εθνικών παρακαταθηκών.

Δημιούργησε σημαντικά έργα και κέντρα εικονολογίας στη Μονή Χρυσορρογιατίσσης, πινακοθήκη και εργαστήρι βυζαντινών εικόνων. Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου σε συνέδρια στο εξωτερικό και δημοσίευσε μελέτες και άρθρα σε πολλά έντυπα θρησκευτικού περιεχομένου. Όλα όσα δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί ο Άγιος Ηγούμενος λειτουργούν ως αντίδοτα στην εισβολή του ιού του σύγχρονου μηδενισμού που παραλύει το ανοσοποιητικό σύστημα της παράδοσης και της ιστορίας μας.

Τιμούμε απόψε και τον πρώην εκπαιδευτικό Ανδρέα Παναγίδη ο οποίος πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τομέα της εκπαίδευσης σε όλες της τις βαθμίδες.

Με πλούσια κατάρτιση στα θέματα της Παιδείας πρωτοστάτησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος, διετέλεσε πρόεδρος σε οργανώσεις και ομίλους πήρε μέρος σε Συνέδρια και Συμπόσια στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει συγγράψει διδακτικά εγχειρίδια, δημοσίευσε άρθρα και μελέτες στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Κύπρου και της Ελλάδας.

Είναι μέλος του Συμβουλίου Παιδείας για την Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση καθώς και σε άλλους Οργανισμούς.

Ο Ανδρέας Παναγίδης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΔΕΚ.   Με το βάρος των γνώσεων του εμφύτευσε στους μαθητές, συναδέλφους και συνεργάτες την έννοια της υπευθυνότητας, της αγάπης για το συνάνθρωπο και το δημοκρατικό ήθος.

Αγαπητοί φίλοι,
Η διδασκαλία και το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών είναι ζωντανά και σήμερα στη μικρή ημικατεχόμενη πατρίδα μας για να πορευτούμε με σοφία, σωφροσύνη στο σύγχρονο περίπλοκο και απαιτητικό κόσμο.

Χρειαζόμαστε την αγάπη και την αλληλεγγύη για να διατηρήσουμε την κοινωνική και εθνική συνοχή μας για να ανταποκριθούμε στις προσκλήσεις των καιρών. Έχουμε ανάγκη το παράδειγμα των φωτισμένων ηγετών ώστε η νεολαία μας να αποβάλει   την οργή και να πάρει από μας παιδεία για να δώσει μέλλον στον εαυτό της και στην πατρίδα.

Τελειώνοντας ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στην αποψινή εκδήλωση και συγχαίρω τους τιμώμενους για το σημαντικό έργο που πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στον τόπο μας.

Η εκπλήρωση του οράματος μας περνά μέσα από τέτοιου είδους πνευματικούς ανθρώπους οι οποίοι με συνέπεια και αξιοσύνη σφυρηλατούν την εθνική συνείδηση και συντηρούν την ταυτότητα της ιστορίας μας.