29/1/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με ανακοίνωση της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών






Αναφορικά με ανακοίνωση της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών που ζητά την ακύρωση της ανοικτής συζήτησης για την Ιστορία της Γ΄ Δημοτικού, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σημειώνει τα ακόλουθα:



·         Με ιδιαίτερη έκπληξη έχουμε διαβάσει την ανακοίνωση της «Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών» στην οποία ζητείται η ακύρωση της ανοικτής συζήτησης με συναδέλφους για το βιβλίο της Ιστορίας της Γ΄ Δημοτικού.
·         Η συνάντηση αυτή έχει προγραμματιστεί στα πλαίσια της υφιστάμενης αξιολόγησης των Αναλυτικών Προγραμμάτων και μέσα από αυτή είναι εμφανές ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον δημοκρατικό διάλογο και στη φωνή των μάχιμων εκπαιδευτικών. Άλλωστε, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί, το μάθημα της Ιστορίας ανήκει στα μαθήματα στα οποία το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία.
·         Ο καθορισμός μέγιστου αριθμού συμμετοχής έγινε καθαρά για πρακτικούς λόγους και σε μια προσπάθεια να υπάρξει ουσιαστικός και παραγωγικός διάλογος. Παρά τους όποιους πρακτικούς περιορισμούς, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιμένει στον ανοικτό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων με τους μάχιμους εκπαιδευτικούς.
·         Οι δημιουργοί του υλικού έχουν ήδη προσκληθεί από την Επιστημονική Επιτροπή και παρουσίασαν τις απόψεις τους σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εκπόνηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων της Ιστορίας, τις απόψεις τους για την επιμόρφωση που έχει γίνει καθώς και για το υλικό που έχουν ετοιμάσει. Η συνάντηση με τους μάχιμους εκπαιδευτικούς ακολουθεί την πιο πάνω συνάντηση.
·         Η συνάντηση με τους μάχιμους εκπαιδευτικούς αποτελεί μέρος της αξιολογικής διαδικασίας. Ήδη η Επιστημονική Επιτροπή έχει αποστείλει το υλικό που έχει συγγραφεί στα πλαίσια των Αναλυτικών Προγραμμάτων σε μια ευρύτερη ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών, η οποία θα τοποθετηθεί στο έντυπο υλικό που έχει ενώπιόν της. Προγραμματίζεται, επίσης, στο μέτρο του δυνατού, η παρακολούθηση μαθημάτων από μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και έτσι θα καταγραφούν και οι αντιδράσεις των παιδιών.
·         Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν αναγνωρίζει τη σκληρή εργασία μόνο των συναδέλφων που εργάστηκαν για την εκπόνηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων αλλά και όσων εφαρμόζουν τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα. Άλλωστε, ανάλογες συναντήσεις με μάχιμους εκπαιδευτικούς έγιναν, για παράδειγμα, για τα νέα βιβλία των Μαθηματικών, όπου οι συνάδελφοι διήλθαν όλο το βιβλίο του μαθήματος αναλυτικά και προέβησαν σε παρατηρήσεις και σχόλια. Συνεπώς, η αντίδραση που προκύπτει από την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών για το θέμα της Ιστορίας δεν μπορεί παρά να ξενίζει και να εγείρει ερωτηματικά.
·         Με την ευκαιρία αυτή, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θέλει να διαβεβαιώσει εκ νέου ότι θα συνεχίσει στη βάση των υφιστάμενων σχεδιασμών τη διαδικασία της διαμορφωτικής αξιολόγησης των Αναλυτικών Προγραμμάτων έτσι ώστε να προχωρήσει, εκεί και όπου κριθεί απαραίτητο, στις αναγκαίες διορθώσεις και βελτιώσεις.

----------------------