30/1/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Hannes Swoboda.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει αναλυτικά την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο μετά την υπαγωγή της χώρας μας στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι βρέθηκαν «στο ίδιο μήκος κύματος» με τον κ. Swoboda και συμφώνησαν απόλυτα ότι «ο δρόμος που ακολουθείται σήμερα στην Ευρώπη, με τα σχέδια διάσωσης και τις ανάλγητες αποφάσεις και μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα, όχι μόνο δεν οδηγεί στην ανάκαμψη και τον δρόμο της ανάπτυξης αλλά βυθίζει τις χώρες που βρίσκονται υπό μνημόνιο σε βαθύτερη ύφεση, σε εκτόξευση της ανεργίας και κοινωνική δυστυχία».

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέχισε επισημαίνοντας ότι «πέραν τούτου, η Τρόικα είναι ένα μη δημοκρατικά νομιμοποιημένο όργανο, στο οποίο συμμετέχει μάλιστα ένας εξωευρωπαϊκός θεσμός, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί αυτόν τον ρόλο. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «με την αποφασιστική συνδρομή της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα υπάρξει ένας νέος θεσμός δημοκρατικά νομιμοποιημένος, ο οποίος θα έχει ευαισθησίες κοινωνικές και θα οδηγήσει τις χώρες μας στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε τον κ. Hannes Swoboda για το γεγονός ότι «τόσο ο ίδιος όσο και η Ομάδα της οποίας ηγείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζουν δραστικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέραν από τις λογικές της μονόπλευρης λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, πολιτικές ανάπτυξης, πολιτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Ανέφερε περαιτέρω ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Swoboda για το Κυπριακό και να τονίσει ότι «για την έναρξη οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων θα πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινή βάση, η οποία όμως να είναι απολύτως σαφής και να μην επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης με κατοχύρωση της μίας, μόνης και αδιαίρετης κυριαρχίας, της μίας και μόνης ιθαγένειας και της μίας και μόνης διεθνούς νομικής προσωπικότητας και βεβαίως με την πλήρη συμμόρφωση της λύσης με τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου». Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε στη συνέχεια ότι έθεσε το θέμα «της πιο ενεργούς εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για λύση, με τον διορισμό μιας ευρωπαϊκής πολιτικής προσωπικότητας υψηλού κύρους, αντικειμενικότητας εγγνωσμένης και αμεροληψίας που θα ενεργεί ως ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εποπτεύει και θα επαγρυπνεί ώστε η λύση να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». ‘Ηγειρε επίσης το θέμα «μιας παράλληλης διαδικασίας, της διαδικασίας της διεθνούς διάσκεψης για να έρθει η Τουρκία εκεί αφού όπως είπε «είναι εκείνη που θα αποφασίσει και όχι οι Τουρκοκύπριοι για τη διεθνή πτυχή της λύσης του Κυπριακού που είναι η αποχώρηση των στρατευμάτων, η απομάκρυνση των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Hannes Swoboda, ανέφερε ότι με τον κ. Ομήρου επέμειναν «στη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα χειρίζεται θέματα που αφορούν την Τρόικα και τις συνέπειες της και τον ορισμό ενός ειδικού εισηγητή από την πολιτική ομάδα της οποίας ηγείται, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για τις κοινωνικές συνέπειες των προγραμμάτων της Τρόικα. Αυτοί είναι οι δύο λόγοι για τους οποίους έχουμε ασκήσει την μεγαλύτερη κριτική για τη μη δημοκρατική στάση και τις πολύ αρνητικές κοινωνικές συνέπειες πολλών από τις απαιτήσεις τους».

O κ. Swoboda τόνισε ότι όταν επισκέφτηκε σήμερα έναν οργανισμό, το πρώτο πράγμα που του είπε μια υπάλληλος ήταν «είναι εδώ η Τρόικα, νιώθουμε ότι είμαστε υπό κατοχή». «Η χώρα έχει αρκετή κατοχή από τους Τούρκους δεν χρειάζεται ακόμη μια κατοχή από την Τρόικα», τόνισε ο Πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «θα ασχοληθούμε με αυτό το θέμα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ευελπιστούμε ότι θα θέσουμε ένα τέλος σ’ αυτήν την έλλειψη διαλόγου μεταξύ κάποιων που εμφανίζονται ως κατοχική δύναμη και της ενδιαφερόμενης χώρας».

Αναφορικά με την Τρόικα ο κ. Swoboda είπε επίσης ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αναγκαίες, αλλά αυτού του είδους η δραστηριότητα που απαιτεί πολύ συχνά η Τρόικα για περικοπές των κοινωνικών δαπανών, είτε πρόκειται για τη βοήθεια στους τυφλούς είτε οτιδήποτε άλλο, είναι απολύτως απαράδεκτη».

Τέλος, σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Swoboda δήλωσε τα εξής: «Ευελπιστούμε ότι μπορεί να σημειωθεί κάποια πρόοδος μεταξύ των δύο πλευρών με μια δήλωση για την κοινή βάση των διαπραγματεύσεων, όμως υποστηρίζω πλήρως την πρωτοβουλία για μια διεθνή συνέλευση. Εμείς, ως πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγείρουμε τις επόμενες βδομάδες το ζήτημα ενός ειδικού απεσταλμένου. Θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο Μπαρόζο και τον Πρόεδρο Βαν Ρομπέι να αναλάβουν την κοινή πρωτοβουλία να διορίσουν μια εξέχουσα προσωπικότητα με την έγκριση του Κοινοβουλίου για να υπάρχει ισχυρή ευρωπαϊκή θέληση ν’ αλλάξουμε τα πράγματα καθώς και να φέρουμε ασφαλώς την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έθεσα το ζήτημα στον Πρωθυπουργό Έρντογαν την προηγούμενη βδομάδα όταν επισκέφτηκε το Κοινοβούλιο και πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο να το καταστήσουμε σαφές σε όλους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια χώρα, με μία φωνή, όπου θα ισχύει παντού το κοινοτικό κεκτημένο στο σύνολό του».
_______________